Елементи відродження вшанування Бандери в Україні є, вважає Зубів / Фото УНІАН

Заяви довкола цієї теми прокоментував російський історик, фахівець з історії Росії XX століття Андрій Зубов в інтерв'ю Апострофу.

"Елементи відродження вшанування Степана Андрійовича Бандери є, так само як і взагалі української визвольної армії (УПА — УНІАН.). Я думаю, що це суто українська тема. Розумієте, в Польщі є культ їхнього засновника держави", - розповів він, маючи на увазі Пілсудського, який проводив деукраїнізацію Західної України, коли її приєднав до Польщі, і Західної Білорусі.

Читайте такожРівненська облрада просить Порошенка повторно присвоїти Бандері звання Героя України

Відео дня

"І це, до речі, викликало реакцію, в результаті якої з'явився рух українських націоналістів, в тому числі й Бандери. Тому звинувачення проти Бандери — це дивно. Тому що Бандера боровся з Пілсудським. А в Росії тим більше. Бандера боровся за незалежну Україну вже після 1945 року, коли вже ніякого нацизму, фашизму не було. І він говорив, що його головні вороги — комуністи", - зазначив російський історик.

При цьому, продовжив Зубов, вказувати нинішній Росії, де КДБ при владі, що Бандеру можна почитати, — це справа України.

Раніше голова правлячої партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявляв, що глорифікація імені Степана Бандери в Україні може зашкодити євроінтеграційним прагненням України.