НАК «Нафтогаз України» висловлює здивування з приводу заяви голови правління ВАТ «Газпром» Олексія МІЛЛЕРА, який радить країнам ЄС, які вважають себе постраждалими від припинення постачання російського газу через територію України, звернутися до суду з позовом до України.

Про це УНІАН повідомили в прес-центрі НАК «Нафтогаз України».

У повідомленні наголошується, що «Нафтогаз України» вважає неприпустимим перекладання відповідальності за припинення постачання газу з Росії на Україну як країну-транзитера, яка не перешкоджала проходженню російського газу для європейських споживачів.

Відео дня

Таким чином, компанія вважає, що всю відповідальність за ситуацію, яка склалася, має взяти на себе «Газпром».

Як повідомлялося, незважаючи на відсутність з боку ВАТ «Газпром» контракту на транзит природного газу територією України на 2009 рік і значний економічний і психологічний тиск з російського боку, Україна транспортувала споживачам Європи через ГТС України за 6 днів січня 1435,9 млн. куб. м російського газу. Компанія використала 52 млн. куб. м газу на технологічні потреби ГТС України. Це повністю відповідає загальному обсягу надходження в ГТС України російського природного газу за цей період - 1488,2 млн. куб. м.

При цьому в "Нафтогазі" нагадують, що для забезпечення роботи перекачуючих агрегатів при транспортуванні російського природного газу територією України необхідно 21 млн. куб. м газу за добу або 126 млн. куб. м за 6 діб.

Таким чином, можна констатувати, що Україна за 6 діб січня 2009 року передала європейським споживачам 74 млн. куб. м газу з власних ресурсів, зазначає "Нафтогаз".