УНІАН

У Києві близько 30 активістів партії “Національний корпус” пікетують будівлю Національного банку України з вимогою від голови НБУ Валерії Гонтаревої ухвалити рішення про припинення діяльності російських банків на території України.

Читайте такожУ РФ закликають Україну "застосувати владу" проти активістів, які блокують відділення "Сбербанку"

Як передає кореспондент УНІАН, у своїх виступах активісти зазначили, що неодноразово попереджали Нацбанк та його керівництво, в тому числі багатьма акціями, що російські банки в умовах військової агресії РФ не повинні працювати в Україні.

Відео дня

Але, наголошують мітингувальники, належної реакції на ці вимоги не було, не дивлячись на вчорашнє рішення Ради національної безпеки та оборони.

Тому активісти залишають за собою право, у разі невиконання висунутих керівництву НБУ вимог, наступного тижня перейти від “театралізованих акцій” до більш жорстких дій. При цьому вони запевняють, що готові підтягнути для цих дій додаткові сили з числа активістів “Національного корпусу” з інших регіонів України.

Також активісти пообіцяли звернутися з офіційною заявою до Служби безпеки України, щоб вона провела розслідування стосовно дій Гонтаревої за час керівництва НБУ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 березня, президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 15 березня «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо низки юридичних осіб.

В указі сказано, що рішення РНБО було ухвалено відповідно до статті 5 закону України «Про санкції» та з урахуванням пропозицій НБУ.

Санкції строком на один рік будуть застосовані до ПАТ «Сбербанк», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК» в частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.