Фото УНІАН

Інтерпол безпрецедентно довго вирішує питання щодо оголошення у розшук народного депутата Олександра Онищенка, підозрюваного в організації схеми з продажу газу.

Про це в інтерв'ю програмі «ТСН.Тиждень» повідомив керівник НАБУ Артем Ситник.

Читайте такожДиректор НАБУ сподівається на затримання та екстрадицію Онищенка

Відео дня

Керівник НАБУ зазначив, що розслідування основної частини кримінального провадження щодо так званої «газової схеми» вже закінчено, підозрювані ознайомлюються із матеріалами.

Стосовно головного підозрюваного у справі – Онищенка, то це питання вирішуватиметься окремо.

"Зараз ми з антикорупційним прокурором вирішуємо, чи запускати заочне засудження, чи все ж таки вдасться дочекатися рішення Інтерполу. До речі, безпрецедентно довго Інтерпол вирішує питання оголошення у розшук (Онищенка)", - сказав Ситник.

Також він зазначив, НАБУ поки не має офіційної інформації про звільнення з-під варти затриманої в Іспанії матері Онищенка - Інеси Кадирової, яка також проходить у справі.

За словами Ситника, навіть якщо іспанський суд відпустив на волю Кадирову, то це не означає що справа політична.

"Сам факт звільнення з-під варти ще не значить, що ця справа - політична… Я не думаю, що це привід говорити про політизацію цієї справи", - сказав Ситник.

Нагадаємо, 30 березня в Іспанії затримали матір депутата Онищенка Інесу Кадирову. НАБУ оголосило її у розшук у серпні 2016 року. Вона підозрюється у створенні злочинної організації, розтраті майна в особливо великих розмірах та фіктивному підприємництві.

Але Онищенко запевняв, що його матір вже відпустили. За його словами, суд відпустив Кадирову на підставі його "політичного переслідування".

Читайте такожНАБУ закликає Онищенка передати їм свої "записи", а не займатися політизацією справи

Як повідомляв УНІАН, 15 червня 2016 року в НАБУ та САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 млрд грн внаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ "Укргазвидобування".

Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є Онищенко, якого Верховна Рада 5 липня позбавила недоторканності, а також проголосувала за його затримання та арешт, але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

Всього в рамках даного кримінального провадження було затримано 12 підозрюваних, п’ятеро з яких визнали себе винними і погодилися на угоду зі слідством.