Паркан будинку прийомів

Журналісти з'ясували, що, судячи з усього, Янукович живе на державній дачі, яка належить одному з підрозділів МВС РФ. Сусідами колишнього українського політика є Валентин Юдашкін, Юлія Латиніна і патріарх Кирило, передає "Медуза".

25 серпня місце проживання Януковича "розсекретив" російський співак Йосип Кобзон, що проживає у підмосковному селищі Баковка: "Паркан до паркану зі мною — ми цю споруду жартома називаємо "Китайська стіна" — сьогодні живе колишній президент України Віктор Янукович".

Після цього у Баковку приїхали українські журналісти. Вони дійшли висновку, що Янукович живе у будинку номер 21а по вулиці Лісовій — і навіть зняли цей будинок з висоти пташиного польоту. Журналісти спробували подзвонити у хвіртку, але їм ніхто не відкрив.

Відео дня

Як з'ясувала "Медуза", українські ЗМІ, судячи з усього, помилилися в своїх розрахунках — будинок, у якому, найімовірніше, живе Янукович, розташований поруч, але за іншою адресою.

За даними Єдиного державного реєстру нерухомості РФ, ділянка 21б по Лісовій вулиці площею 8400 квадратних метрів останні тринадцять років належить Ірині Тинтяковій — дружині колишнього міністра фінансів і творця Комітету громадянських ініціатив РФ Олексія Кудріна.

Сусідньою ділянкою (Лісова, 21а) володіє сім'я Ваге Енгібаряна, який у 2000-х роках очолював консульство Росії в Нью-Йорку, ставши одним з наймолодших консулів в історії Росії.

"Насправді згадана Кобзоном "Китайська стіна" — масивний паркан — розділяє володіння співака не з ділянками Тинтякової і Енгібаряна, а з окремим земельним наділом площею трохи більше 4 гектарів (його адреса — Одинцово, Паркова алея, будинок 11). Ця ділянка належить федеральній казенній установі "Заміський будинок прийомів "Русичі" при міністерстві внутрішніх справ РФ. Також ця організація володіє оздоровчим комплексом у Калузькій області і управляє кількома будинками прийомів МВС РФ, розташованими в Жуківці, Пушкіно, Срібному Бору й на Іваньковському шосе в Москві", - йдеться у розслідуванні.

Згідно з даними Росреєстру, земельна ділянка в Баковці призначений для "будинку прийомів, розміщення іноземних фахівців". На території держдачі розташований триповерховий цегляний будинок площею 2076 квадратних метрів, а також двоповерхова будівля для господарських потреб площею 768 квадратних метрів, у ній розташовані басейн з доріжками довжиною 25 метрів, комплекс саун, кухня та складські приміщення.

Раніше на цій території була дача маршала Будьонного. Вже тоді місцеві мешканці обурювалися високим парканом, використовуючи те ж порівняння, до якого в 2017 році вдався Йосип Кобзон.

Після смерті Будьонного дача перейшла державі. Одним з останніх постояльців держдачі в Баковці був губернатор Московської області Борис Громов, який жив тут до літа 2012 року.

Читайте такожЖурналісти знайшли нібито особняк Януковича під Москвою по сусідству із Кобзоном (фото)

До держдачі прокладена окрема дорога — Паркова алея, яка виходить, минаючи селище, одразу на трасу, що веде до Мінського шосе. Як розповідають місцеві жителі, кожен день кортеж із кількох джипів виїжджає з території близько 11 ранку й повертається через кілька годин. Рік тому джерела видання розповідали, що приблизно у цей час Віктора Януковича можна зустріти у фітнес-клубі World Class в Жуковці.

Співрозмовник "Медузи", що побував у будинку прийомів "Русичі" в Баковці на початку 2010-х років, підтвердив, що простір, в якому Віктор Янукович давав інтерв'ю Оліверу Стоуну, схожий на камінну вітальню будинку прийомів у Баковці.

Крім того, з березня 2014 року власники держдачі збільшили обсяг послуг, що замовляються для обслуговування будинку прийомів Баковке.

З того ж 2014 року установа "Заміський будинок прийомів "Русичі" стала власником кількох об'єктів в окупованому Криму. Йому, зокрема, належить оздоровчий табір "Кристал" в Алушті, а в квітні 2017-го так званий губернатор Севастополя передав "Русичам" територію оздоровчого табору імені Комарова, розташованого в селищі Форос на березі Чорного моря.

За 150 метрів від держдачі знаходиться побудований кілька років тому комплекс "Скит", де живе патріарх Кирило. Від запасної хвіртки держдачі до входу в резиденцію патріарха веде добре протоптана стежка. Також серед сусідів втікача Януковича - модельєр Валентин Юдашкін і журналістка Юлія Латиніна.

фото Медуза

Один з дачників розповів, що на минулих новорічних канікулах у місцевому парку зустрів Віктора Януковича у компанії кількох міцних чоловіків: "Помічники по господарству говорили, що на дачі Будьонного живе Янукович, але особисто я бачив його тільки один раз. Вони поводяться скромно, не шумлять й не привертають уваги".

Адвокат Віталій Сердюк, який представляє інтереси Віктора Януковича в судовому процесі у справі про держзраду, заявив, що інформація про те, що колишній президент України живе у Баковці, не відповідає дійсності. "Адреса, яка відповідає його місцю проживання, — це Ростов-на-Дону, вулиця Єременка, 81. Ця адреса підтверджена, [прокуратурі] надані всі документи", — повідомив він.

За даними ЄДРН, власник зазначеного будинку в Ростові-на-Дону — бізнесмен Сергій Гончаров.