Сім’ї з невеликим сукупним доходом мають право на збільшення мінімально гарантованого державою розміру допомоги по догляду за дитиною до трьох років.

Як повідомили УНІАН в Управлінні у зв’язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету міністрів, на цьому наголосила заступник міністра праці та соціальної політики Олена ГАРЯЧА.

За її даними, на сьогодні в Україні одержувачів допомоги по догляду за дитиною до трьох років нараховується близько 1,2 млн. осіб. При цьому більше 600 тис. сімей отримують допомогу по догляду за дитиною до трьох років в розмірі до 501 грн., а решта 600 тис. мають мінімально гарантовану державою суму у 130 грн.

Відео дня

Як пояснила заступник міністра, мінімальну суму допомоги виплачують тим, хто пред’явив лише свідоцтво про народження дитини. «Якщо батько чи мати вважає за потрібне одержати тільки цю суму грошей – подають тільки цю довідку», - підкреслила заступник міністра. Разом з тим, відзначила вона, якщо сім’я малозабезпечена, то розмір допомоги по догляду за дитиною розраховується індивідуально і може становити до 501 грн.

«130 грн. - це та гарантія, нижче якої не виплачується допомога. Кожна сім’я, яка потребує додаткової допомоги, може подати декларацію про доходи в органи соціального захисту і одержати більшу допомогу», - зауважила О.ГАРЯЧА.

Крім того, вона відзначила, що в цьому році розмір допомоги по догляду за дитиною до трьох років збільшено з 50% до 75% прожиткового мінімуму, а на наступний рік уряд планує збільшити цю допомогу до 100% прожиткового мінімуму. «Якщо за результатами виконання бюджету за перше півріччя будемо бачити, що наші надходження дозволяють прискорити виконання цього рішення, то ми можемо перенести термін з 2010 на 2009 рік», - зазначила О.ГАРЯЧА.

За її словами, в цілому на фінансування дитячих виплат і допомоги сім’ям з дітьми в цьому році буде використано 12,9 млрд. грн. (на 23% більше, ніж у минулому році).

Заступник міністра також нагадала, що крім допомоги по догляду за дитиною до трьох років, окремо виплачується ще й одноразова допомога при народженні (перша дитина - 12 240 грн., друга – 25 000 грн., третя – 50 000 грн.).