Президент України Віктор ЮЩЕНКО повернув зі своїми пропозиціями Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» для повторного розгляду Верховною Радою.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента, представлятиме пропозиції Президента під час розгляду закону на пленарному засіданні парламенту перший заступник глави Секретаріату Президента України - представник Президента України в Кабінеті міністрів Олександр ШЛАПАК.

Президент вважає, що зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», ухвалені Верховною Радою 3 листопада, не можуть бути підписані, тому що законом пропонується видатки держбюджету Міністерству фінансів України за новою бюджетною програмою «Заходи із запобігання поширенню та лікування грипу типу А/H1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань» у сумі 1 млрд. гривень здійснити за рахунок зменшення видатків за бюджетною програмою «Реалізація Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, будівництво, реконструкція, розвиток і утримання мережі автомобільних доріг, у тому числі будівництво та реконструкція мостів державної та комунальної власності (включаючи будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через р.Дніпро в м.Києві у сумі 650.000 тис. гривень), а також будівництво метрополітенів у містах Дніпропетровську, Донецьку, Києві та Харкові», джерелом фінансування якої є надходження до державного бюджету від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України у поточному році.

Відео дня

На переконання В.ЮЩЕНКА, зазначене може призвести до спотворення грошово-кредитної політики, що проводиться Національним банком України, оскільки, з одного боку, адекватна економічній ситуації грошово-кредитна політика може потребувати згортання операцій, які є джерелом доходів центрального банку, а з іншого - необхідність виконувати закон вимагає від нього нарощування таких операцій. Крім того, реалізація закону буде авансовим фінансуванням витрат держбюджету і потребуватиме здійснення Нацбанком додаткової, нічим не забезпеченої емісії, що спричинить прискорення темпів інфляції, зрив курсу гривні, падіння рівня життя населення.

З метою уникнення таких ризиків і забезпечення при цьому фінансування видатків на заходи із запобігання поширенню та лікування грипу типу А/H1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань в обсязі 1 млрд. гривень Президент пропонує збільшити на відповідну суму обсяг внутрішніх державних запозичень за загальним фондом державного бюджету з відповідним коригуванням граничного розміру дефіциту і граничного розміру держборгу.

Водночас В.ЮЩЕНКО пропонує усунути у законі технічні неузгодженості відповідних показників.