Звинувачений у справі про підпал залу гральних автоматів «Джекпот» у Дніпропетровську Костянтин ІВАНОВ і його адвокат Олександр СОЙНІКОВ вважають, що слідство навмисно пішло помилковим слідом, відмовляючись розглядати політичну версію підпалу.

Про це К.ІВАНОВ і О.СОЙНІКОВ заявили сьогодні на прес-конференції у Києві, зазначається у переданому УНІАН прес-релізі.

Звинувачений у підпалі грального залу бачить політичну версію (фото, відео)

Відео дня

Зокрема, К.ІВАНОВ заявив: «Під час слідства ми намагалися донести до слідчих, що зал гральних автоматів згорів не через якесь коротке замикання грального автомата. Про це одразу заявив глава МНС Володимир ШАНДРА. Ми ж і тоді наполягали на іншій версії – це був добре спланований підпал». За словами К.ІВАНОВА, «наші апарати не працювали на ядерних реакторах. Вони жодним чином не могли спалахнути, щоб в лічені секунди температура на місці горіння сягнула майже 1000 градусів».

Звинувачений у підпалі грального залу бачить політичну версію (фото, відео)

К.ІВАНОВ нагадав ланцюжок подій, які передували трагедії. За його словами, у Верховній Раді України з 2008 року лежав без руху урядовий законопроект про перенесення грального бізнесу до спеціально відведених зон. Аналогічний закон з 2006 року проштовхував на той час член фракції БЮТ Валерій ПИСАРЕНКО. Обидва проекти не одержали підтримки Верховної Ради. Трагедія у Дніпропетровську миттєво змінила ситуацію у гральному бізнесі: прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО оперативно прилетіла до Дніпропетровська, цього самого дня заборонила в усій країні весь гральний бізнес. А буквально за два тижні було прийнято проект В.ПИСАРЕНКА.

К.ІВАНОВ відзначив, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО не підписав цей закон. Проте ВР на фоні дніпропетровської трагедії подолала його вето.

Звинувачений у підпалі грального залу бачить політичну версію (фото, відео)

Експерти ще попереджали, що закон В.ПИСАРЕНКА веде до тотального переділу грального бізнесу і корупції. З`явилася інформація про те, що близькі до уряду бізнесмени скуповують земельні ділянки, відведені під гральні зони.

«Слідство відмовлялося розглядати політичну версію, - підкреслив адвокат О.СОЙНІКОВ. – Більше того, вони намагалися виключити і версію про підпал. Хоча експертизи засвідчили, що загоряння сталося через наявність к приміщенні високотоксичної горючої речовини, а загиблі здебільшого померли від задухи. На виході температура горіння сягала 1000 градусів».

Слідство намагалося, але так і не знайшло жодного підтвердження, що «Джекпот» підпалили конкуренти. У Дніпропетровську не було конкурентної боротьби на ринку гральних послуг, сказав адвокат.

Звинувачений у підпалі грального залу бачить політичну версію (фото, відео)

«Дуже багато «випадковостей», щоб розцінювати трагедію у Дніпропетровську як випадковість. Тут і занесення горючої речовини в зал, де не було відеокамери, і відключення світла під час пожежі, і спиляні дерева, щоб вогонь не охопив всю будівлю. Ця трагедія виразно висвітила економічні і політичні інтереси впливових сил, зацікавлених у радикальному переділі сфери грального бізнесу, у встановленні над ним контролю», - сказав К.ІВАНОВ.

«Ми наполягаємо на тому, щоб слідство розглянуло політичну версію дніпропетровської трагедії. Політики безсоромно експлуатували цю трагедію. Суспільство має знати відповіді на ці запитання, щоб в майбутньому ніхто не міг маніпулювати громадськими настроями за допомогою трагедій», - зазначив О.СОЙНІКОВ.

Як повідомляв УНІАН, 8 жовтня 2010 року суд повернув на додаткове розслідування кримінальну справу про підпал у залі гральних автоматів у Дніпропетровську, де 7 травня 2009 року в результаті пожежі загинули 9 осіб. Як відзначив К.ІВАНОВ, який кілька місяців провів у СІЗО, «справа фактично розвалилася».

Закон про заборону грального бізнесу в Україні набув чинності наприкінці червня 2009 року. Він діє до ухвалення спеціального закону, який дозволить займатися таким бізнесом в спеціально створених зонах.

Відео з місця трагедії дивіться тут