Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ вважає, що через вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Україна втратила шанс стрімкого розвитку.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив під час виступу на урочистостях з нагоди 20-ї річниці Незалежності України сьогодні в палаці «Україна».

За словами Президента, саме на початку XXI століття наша держава отримала унікальний шанс через реформи увійти до кола країн-учасників європейського інтеграційного процесу.

Відео дня

«Кажу щиро: я і до сьогодні вважаю, що економічна динаміка зростання, пік якої припав на 2003-2004 роки, могла б стати чудовим фундаментом наступних глибоких модернізаційних змін», - наголосив він.

В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що саме в ті роки Україну почали визнавати як майбутній центральноєвропейський осередок розвитку. Зростав добробут громадян, і це відчувала кожна родина, зазначив він.

«Ми мали шанс на прискорений успіх. Якби не одне «але». Трагічна смерть журналіста Георгія Гонгадзе і наступний, так званий, «касетний скандал» стали приводом для тривалих «боїв без правил» за владу», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Він наголосив, що в умовах економічного піднесення люди бажали нових і якісних змін. Неефективна політична система, не завжди справедливе правосуддя, корумпований чиновницький апарат гальмували розвиток, констатував глава держави.

«Водночас підміна реальної політики примітивним популізмом, ідеологічне шаманство і вождізм дестабілізували ситуацію. 2004 рік став роком своєрідного «зламу». Після помаранчевих подій 2004 року ми всі пережили 5 фактично втрачених років життя держави. Українська політика була перетворена на нескінченне ток-шоу», - переконаний В.ЯНУКОВИЧ.

За його словами, суспільство знову, як і в перші роки незалежності, було штучно занурено в дискусії про історію, що провокувало нові конфлікти і непорозуміння. Економіка, зазначив Президент, увійшла в піке, її керованість була фактично втрачена. Зовнішня політика підмінювалась ритуалом, а на практиці – лише декларації і сумнівні прожекти та контракти, такі як газова угода 2009 року, сказав він.

В.ЯНУКОВИЧ нагадав також, що країна вимушено пережила експеримент з недолугою реформою політичної системи та невиправдані дострокові вибори до парламенту у 2007 році.

«Як логічний наслідок, розхитана та розхристана країна виявилась неготовою до викликів світової економічної кризи, і опинилась серед лідерів економічного спаду. Реальною загрозою став дефолт за зовнішніми зобов`язаннями держави», - сказав Президент.

В.ЯНУКОВИЧ наголосив, що після президентських виборів 2010 року «ми виправили ситуацію».

На його думку, ефективна антикризова політика та курс на модернізацію країни, системні реформи в економіці та соціальній сфері дають країні новий шанс.

«І цього разу ми не маємо права його втрачати», - наголосив В.ЯНУКОВИЧ.