Син поета Василя Стуса, відомий український літературознавець Дмитро Стус написав відкритий лист європейським політикам про суд над Тимошенко. Про це повідомляє "Сегодня".

Стус обурений тим, що Україна роблять "цапом-відбувайлом", а європейці тиснуть на президента Януковича, забуваючи про толерантність і демократію.

"Мені здається, що останнім часом світ дедалі швидше перетворюється в добре зрежисований театр абсурду, в якому комусь виділена роль цапа-відбувайла. Мене, зокрема, турбує той факт, що сьогодні таким цапом стає моя держава і мій народ, а мене самого при цьому запевняють, що тиск на президента і уряд моєї країни здійснюють виключно з метою захисту від свавілля і тиранії влади", - пише Дмитро Стус.

Відео дня

"Це стосується метушні навколо справи Тимошенко, якій я глибоко співчуваю як людині, але хотів би отримати чіткі відповіді щодо її діяльності на посаді прем`єр-міністра... Якщо Україна повинна віддати уряду Росії більше 400 мільйонів доларів, а саме таку вимогу виставлено в листі Міністерства оборони Росії, надісланому цього літа до уряду України, то не тільки уряд, а й я як платник податків хочу знати: хто створив цей борг і чому сьогодні його повинні платити з бюджету, відбираючи кошти у дітей і хворих? Якщо борг ЄЕСУ і приватних компаній Тимошенко і Лазаренка, взятий під державні гарантії, коли останній був прем`єр-міністром, то не було б справедливим, щоб ці люди та їхні компанії його і платили, а не перекладали на плечі платників податків?" - пише Стус.

"Якщо справді колишній прем`єр уклала кабальну угоду з Росією, яка стратегічно невигідна державі (а ні для кого не секрет, що ціна на російський газ є однією з ключових економічних проблем Україна), то чому це не повинно бути предметом судового розгляду?" - йдеться в листі.