Дівчинка сповідається священику під час першої всеукраїнської прощі до Галицької чудотворної ікони в с. Крилос

Про це йдеться в переданій УНІАН заяві Об’єднаної опозиції «Батьківщина».

Як зазначили в опозиції, «всупереч зверненням Церков і релігійних спільнот, запевненням представників чинної влади і особистим обіцянкам Віктора Януковича, Партія регіонів та її спільники ухвалили у Верховній Раді законопроект №10221, який не просто завдає шкоди релігійним організаціям України, а й підриває фундаментальні принципи існування в ній свободи совісті».

Цей закон передбачає зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», які ставлять перепони на шляху реєстрації релігійних організацій, порушують їхнє право на збори і процесії, дискримінують священнослужителів, відкривають шлях брутальному прокурорському свавіллю, наголосили в опозиції і додали, що влада «вкотре цинічно ігнорує думку Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, члени якої представляють понад 90% всіх релігійних громад України, і вже звично порушує взяті на себе зобов’язання перед віруючими та їхніми об’єднаннями».

Відео дня

«Чинна влада повертає, по суті справи, радянські норми пильнування за Церквою, прагне встановити всеосяжний контроль за вірою і людським сумлінням. Придушення свободи віросповідання стало ще одним кроком до творення «регіоналами» поліцейської держави, встановлення авторитарного режиму, який сам воліє бути політичною релігією і тому відчайдушно боїться конкуренції з боку Церков і релігійних організацій України, які відстоюють людську гідність і свободу особистості», - говориться в заяві.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» підкреслює, «наступ нинішньої влади на релігійну свободу не мине для неї безкарно; відмова накласти вето на цей неправедний закон зробить Віктора Януковича на додаток до всього ним скоєного, ще й гонителем на віру».

«Українці ж довели: вони ніколи не змиряться із позбавленням їх засадничих прав людини – права вірити у те, що вони вважають гідним віри, права чинити згідно зі своєю вірою; права вільно говорити, діяти, обирати», - наголосили в опозиції.

Як повідомляв УНІАН, раніше правозахисники, громадські організації та науковці закликали Президента України Віктора Януковича застосувати право вето до Закону № 10221 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)”, ухваленого Верховною Радою 16 жовтня. Вони просили повернути даний документ на доопрацювання у Верховну Раду задля урахування експертної думки і пропозицій Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій. Даним законом передбачено, зокрема, внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», щодо яких свої заперечення висловила Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій.