с

Як каже колишній голова Меджлісу, він усвідомлює, що для цього потрібне рішення Ради безпеки ООН, де росіяни його обов’язково «ветуватимуть». «Однак, процедуру все ж слід розпочинати», – цитує Джемілєва Радіо Свобода.

Читайте такожДжемілєв: Якщо іноземні солдати входять до твоєї країни, то очікувати доброго - наївно

Мустафа Джемілєв, що сьогодні зустрівся з представниками Європейської служби зовнішніх дій і лідерами НАТО, додає, що сподівався на активнішу реакцію Заходу. «Війська ООН чи НАТО починають застосовувати свої сили, коли вже широкомасштабно ллється кров. А ми хотіли росіян перехитрити», – каже він.

Відео дня

«Ми хотіли б, щоб застосували цю силу до того, як нас почнуть різати. Ось в чому проблема. Нам відповіли, що мова про застосування сили не ведеться, але розроблений пакет заходів, що дорого коштуватиме Росії, якщо вона не поважатиме територіальної цілісності України. А що коли Росія готова заплатити цю ціну і все ж відхопити нашу територію? Ось на це питання я ніяк не можу отримати відповіді», – каже екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Щодо недільного референдуму, він закликав і європейських дипломатів, і представників Північноатлантичного альянсу не брати до уваги його результатів. «Вони не залежатимуть від явки чи волевиявлення виборців, бо таке бажання тих, хто ввів війська на нашу територію і результати вже визначені наперед», – додає Мустафа Джемілєв.

«Проведення такого референдуму та ще й в стані окупації – це просто безглузда наруга над елементарними демократичними принципами», – додає він.