Запуск Бюро економічної безпеки відкриває вікно можливостей для пришвидшення економічного зростання / facebook/Вадим Мельник

Інституційні засади роботи БЕБ створюють механізми захисту легального бізнесу від силового тиску, тому запуск БЕБ відкриває вікно можливостей для пришвидшення економічного зростання та підвищення ділової активності в Україні

Про це в авторській колонці на порталі Лівий берег заявляє Володимир Ткаченко, начальник Головного управління боротьби із фінансовими злочинами ДФС України.

"Запуск БЕБ ознаменує те, що функцію розслідування економічних злочинів втрачають правоохоронці в особі Національної поліції, ДБР, СБУ, а податкова міліція взагалі ліквідується. Вказані функції концентруються у БЕБ, а основним принципом роботи органу стане превенція економічних правопорушень завдяки аналітиці, а не реагування на їх наслідки постфактум. Тобто, вектор роботи БЕБ буде задавати аналітик, який надаватиме на тактичному рівні рекомендації детективам, здійснюватиме кримінальний аналіз і фінансову розвідку, а на стратегічному - готуватиме для органів державної влади рекомендації та пропозиції із вдосконалення законодавчої бази та регуляторного середовища. 

Відео дня

Конкретний приклад. Скажімо, існує схема ухилення від оподаткування суб’єктами господарювання, якою користується 100 підприємств. Якщо раніше правоохоронці приходили з обшуками до всіх 100 підприємств, то БЕБ збиратиме докази у безконтактний спосіб та ліквідовуватиме саме схему, не влаштовуючи обшуки і не блокуючи діяльність суб’єктів господарювання. Відповідно, інституційні засади роботи БЕБ створюють механізми захисту легального бізнесу від силового тиску. Крім того, аналітична функція БЕБ буде спрямована на викорінення подібних кримінальних проявів як системи, тому Бюро розроблятиме для державних інституцій висновки про необхідність усунення законодавчих прогалин, існування яких призводить до можливості створення та застосування на практиці схем ухилення від сплати податків", - вказує Ткаченко. 

Ткаченко зазначає, що кредит довіри, нині наявний у БЕБ, необхідно використати для побудови принципово нової системи взаємовідносин між бізнесом та владою:

"Загалом створення БЕБ відкриває вікно можливостей для пришвидшення економічного зростання та підвищення ділової активності в Україні. Від запуску БЕБ мають виграти усі зацікавлені сторони: легальний бізнес, для якого будуть мінімізовані ризики діяльності, держава, яка матиме інструмент забезпечення власних інтересів у сфері економічної безпеки, а також суспільство загалом завдяки зростанню економіки та підвищенню завдяки цьому соціальних стандартів. Кредит довіри, наявний наразі у БЕБ, важливо конвертувати у принципово нову систему взаємодії між владою та бізнесом".

БЕБ повинно почати роботу наприкінці листопада 2021.