Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз не визнає "голосування" за зміни до Конституції Російської Федерації на окупованих українських територіях.

Про це йдеться у заяві речника із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петера Стано, яка є у розпорядженні УНІАН.

"ЄС не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією, що є порушенням міжнародного права. З цієї причини, ЄС не визнає проведення голосування Росією на території півострову, який є частиною України. Таким же чином, власники російських паспортів, виданих в районах, які тимчасово не перебувають під контролем українського уряду, всупереч Мінським угодам, не повинні брати участь у голосуваннях, організованих Російською Федерацією", - заявив Стано.

Відео дня

Також речник наголосив, що Євросоюз залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Читайте також"Вова, ти повний нуль": у Тбілісі, Києві і Вашингтоні пройшли акції протесту проти поправок до конституції Росії (фоторепортаж)

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 1 липня, у Росії проходить основне голосування щодо поправок до Конституції. Цей день оголошено вихідним на відміну від шести попередніх днів - з 25 по 30 червня, коли проводилося попереднє голосування. За офіційними даними, за ці шість днів проголосували майже 50 млн осіб, явка становила 45,7 відсотка. Підрахунок результатів за всі сім днів розпочнеться після закриття виборчих дільниць 1 липня.

Внесення змін до Конституції Росії було ініційоване президентом Володимиром Путіним в січні. Зміни передбачають, що Путін зможе балотуватися ще на два президентські терміни після 2024 року.

Путін заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав.

Для набрання поправками сили необхідно, щоб їх схвалили більш ніж половина учасників всенародного голосування. Явка значення не має - на відміну від референдуму, де потрібно, щоб на дільниці прийшли більша частина виборців.