Фото: REUTERS

Глава Кремля Володимир Путін з’явився на виборчій дільниці у Москві, щоб проголосувати за свої ж поправки до Конституції РФ, що дозволять йому «обнулити» президентські терміни і правити Росією наступні роки.

Сьогодні у Росії проходить основне голосування щодо поправок до Конституції. На виборчих дільницях запрацювали комплекси обробки виборчих бюлетенів. До цього використовувалися тільки скриньки, вміст яких щовечора переміщалася в сейф-пакети для підрахунку після остаточного закриття дільниць 1 липня.

Читайте такожУ Росії коп побив журналіста, коли той знімав голосування за поправки Путіна (відео)

Відео дня

Сьогодні вже не буде проводитися голосування поза приміщеннями, наприклад у дворах, а також електронне голосування, передає Російська служба Радіо Свобода.

Журналісти ж неодноразово фіксували порушення під час голосування: наприклад, можливість віддати свій голос двічі.

Напередодні президент РФ Володимир Путін виступив зі зверненням, в якому закликав взяти участь у голосуванні за поправки. У виступі він заявив, що, голосуючи, росіяни «вибирають життя в країні з сучасною освітою і охороною здоров'я, з надійним соціальним захистом громадян та з ефективною владою, підзвітною суспільству». Поправку, яка передбачає обнулення президентських термінів, що дозволить Путіну ще двічі обиратися на пост глави держави, він не згадав.

Як повідомляв УНІАН, внесення змін до Конституції Росії було ініційоване Путіним в січні. Тоді ж він заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав.

Для набрання поправками сили необхідно, щоб їх схвалили більше половини учасників всенародного голосування. Явка значення не має - на відміну від референдуму, де потрібно, щоб на дільниці прийшли більше половини виборців.