За словами журналіста, ні про що глобальне там не домовилися / фото ОП

Журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах в рамках Тристоронньої контактної групи представляє окремі райони Донецької області, заявляє, що на Мінських переговорах робота політичної підгрупи і обмін полоненими заблоковані.

Про це він повідомив у соціальній мережі Facebook.

«Незважаючи на масу конспірологічних теорій щодо якихось таємних домовленостей на останній зустрічі «нормандської четвірки», сьогоднішнє засідання Мінської ТКГ дає змогу сміливо говорити, що ні про що глобальне там не домовилися. Тому що нічого не змінилося в ТКГ: роботу політичної підгрупи, як і раніше, заблоковано. Обмін полоненими - теж», - заявив Гармаш.

«Причина та сама - постанова ВР про місцеві вибори. Колаборанти з ОРДЛО вимагають її приведення у відповідність до Мінських угод. Росія, як і раніше, вдає, що вона спостерігач», - додав він.

Читайте такожЗасідання ТКГ тривало близько семи годин: про що домовились сторони

Що було раніше:

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Відповідно до рішення, вибори на окупованих територіях Криму і Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • Згідно з інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на засіданні ТКГ Леонід Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах в рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, «зливши» в ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн «нормандського формату».
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, в якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ і засіданнях підгруп представники РФ і бойовики заявляли, що «не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України», але вимагають скасувати в постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.