Учасники "нормандської четвірки" за столом переговорів / REUTERS

У Кремлі заявили про підготовку зустрічі помічників глав держав "нормандського формату".

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожРосія продолжает озброюваті бойовіків и порушуваті Мінські догоди - представник США в ООН

Відео дня

"Не знаю, чи домовилися про остаточну дату, але знаю, що підготовка до такої зустрічі велася, контакти здійснювалися. Порядок денний тут може бути досить передбачуваним - це хід реалізації раніше досягнутих домовленостей. Всі ці домовленості абсолютно транспорентні і добре відомі", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, з яким порядком денним на переговори їде російська делегація.

Як зазначив Пєсков, дату зустрічі потрібно уточнити.

Раніше російські державні інформагентства з посиланням на джерело в МЗС РФ повідомили, що така зустріч запланована на 28 серпня в Парижі.

Передбачається, що від РФ в ній братиме участь заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак, від України - глава Офісу президента Андрій Єрмак, від Німеччини - помічник канцлера з питань зовнішньої політики Ян Хеккер, від Франції - радник президента Еммануель Бон.

Нормандський формат: що відомо

  • За результатами "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року у Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі. Тоді було визначено, що це має відбутися до кінця березня 2020 року. До цього часу цього розведення не відбулося.
  • Раніше розведення сил української армії та окупаційних військ в районі Станиці Луганської відбулось у червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки і Петрівського – у листопаді.
  • Також у Паризькому комюніке йшлося про обмін утримуваними особами. Крім того, лідери країн "нормандської четвірки" задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.
  • Разом з тим в комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так звану "формулу Штайнмайера".
  • 7 липня віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков допустив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" у Берліні може відбутися впродовж серпня.
  • З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.