Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступає за регулярність контактів глав МЗС країн «нормандського формату».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожСтало відомо, про що міністри "нормандської четвірки" говоритимуть на саміті 30 квітня

Відео дня

Кулеба заявив, що дуже хотів би, щоб розмови міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» стали регулярними, «щоб вони не відбувалися, як Великдень, раз на рік у трьох версіях різних календарів, але щоб ми мали регулярний контакт». «Щоб була відновлена та логіка, яка була з самого початку, з 2014 року закладалася в інституційний механізм припинення російської агресії проти України, коли існує «нормандський формат» на рівні лідерів, де ухвалюються принципові стратегічні рішення, є формат міністрів закордонних справ, які мають регулярно оцінювати динаміку процесу і надавати відповідний імпульс або вносити корективи, є механізм зовнішньополітичних радників, які також перебувають в контакті та напрацьовують певні рішення, і є механізм Тристоронньої контактної групи, який вже безпосередньо займається остаточним узгодженням рішень, пропрацюванням всіх деталей та забезпеченням їх виконання», - сказав Кулеба.

За його словами, засідання ТКГ і контакти зовнішньополітичних радників лідерів країн відбуваються регулярно, а контакти між міністрами з якогось моменту стали спорадичними.

На думку Кулеби, це неправильно. «Ми маємо відновити цілісність усього механізму, щоб усі елементи працювали на максимальну потужність з метою встановлення миру в Україні та припинення окупації наших територій», - наголосив він.

«Я б хотів, щоб ми вийшли на формат, щоб між ТКГ і форматом чотирьох міністрів був встановлений більш тісний операційний зв’язок, щоб ТКГ за результатами своїх засідань інформувала міністрів про те, що відбувається на засіданнях – які рішення досягаються, які не досягаються. Це дозволить міністрам більш оперативно реагувати на динаміку подій і, відповідно, штовхати процес вперед», - підкреслив Кулеба.

На його переконання, відновлення цілісного «нормандського механізму» в усіх його складових є важливим елементом досягнення миру в Україні.

Як повідомляв УНІАН, розмова по відеозв'язку міністрів закордонних справ країн «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція та РФ) попередньо запланована на 30 квітня.