Гарань каже, що Путін, ймовірно, не погодиться на обмін кума / фото з соцмереж Володимира Зеленського

Російський диктатор Путін навряд чи погодиться на обмін свого кума, українського нардепа Віктора Медведчука.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Радіо НВ" професор політології Національного університету Києво-Могилянська академія і науковий директор Фонду Демократичні ініціативи Олексій Гарань.

Раніше сам Медведчук запропонував Путіну і Володимиру Зеленському обміняти себе на мирних мешканців і захисників Маріуполя.

Відео дня

"Маріуполь - він став для нас символом героїчного опору, а для них потрібна якась перемога і будь-якою ціною, яку вони продадуть як символ усередині країни, пропаганди Росії. І для них, оскільки вони стільки розповідали про фашистів, нацистів, і у мене є сумніви, що вони підуть на те, аби випустити цивільних. Ми бачимо, що вони і цивільних не випускають, перетворюють їх на заручників, і тим більше наших бійців. Але переговори можливі, пробувати треба", - висловився Гарань.

Він також розповів про "цінність" Медведчука для Кремля. Каже, що той підставив свого кума, бо обіцяв Путіну, що солдатів РФ в Україні "зустрічатимуть з квітами".

"Але все-таки та ж російська пропаганда стільки роздмухувала, який видатний Медведчук, як він багато робить для "російсько-української дружби", що відмовитися від нього - це теж показати всім, а їх уже не так багато, шавкам Путіна тут, в Україні, що вони - ніщо для Росії. Тому я би сказав, ця пропозиція, яка пролунала спочатку з боку президента Зеленського, а потім її озвучив уже й сам Медведчук, вона є доволі вдалим ходом, тому що ми тут Росію дійсно поставили перед непростим вибором. Але чи це спрацює? У мене є сумніви", - каже експерт.

За його словами, для України буде важливим порятунок принаймні частини цивільних чи військових з Маріуполя.

"Тому що для нас люди щось важать, а для Путіна - ні, його відмова від обміну Медведчука теж буде своєрідним ударом по Росії, по її іміджу", - резюмував він.

Медведчука затримали: що відомо

Увечері 12 квітня Володимир Зеленський повідомив, що в результаті спецоперації СБУ затримала Віктора Медведчука. Пізніше глава держави запропонував Росії обміняти полонених українців на затриманого кума Путіна.

Медведчук підозрюється в державній зраді за двома кримінальними провадженнями.

Пізніше суд у Львові відправив Медведчука під варту.