Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у вівторок, 26 квітня, відвідав Москву, щоб зустрітися з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним та обговорити розв’язану Кремлем війну в Україні. Проте вже від перших повідомлень про це "спілкування" міжнародникам важко втриматися від праведного гніву.

Ще бувши студентами ми мало не напам'ять вивчали Статут Організації Об’єднаних Націй. Причому, у двомовному варіанті. Цю вправу всі мої колеги по Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка пам’ятають досі. Так ось, є там чи не найважливіша стаття, під номером 51.

Вона говорить наступне: "Даний Статут жодним чином не зачіпає невід’ємного права на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на Члена Організації, доти, поки Рада Безпеки не вдасться до заходів, необхідних для підтримки міжнародного миру й безпеки. Дії, вжиті Членами Організації при здійсненні цього права на самооборону, мають бути негайно повідомлені Раді Безпеки й жодним чином не повинні зачіпати повноважень і відповідальності Ради Безпеки, відповідно до цього Статуту, відносно вжиття в будь-який час таких дій, які вона вважатиме за необхідні для підтримки міжнародного миру й безпеки".

Відео дня

Російський диктатор взяв на себе нахабство стверджувати, що Росія захищає систему ООН.

І ось, ми маємо Російську Федерацію - країну-агресора, країну-порушника міжнародного права, країну-гопника, для якої нормальність - це насилля, смерть, ґвалтування та розруха. І керівник цієї ітерації імперії сьогодні зустрічається з Генеральним Секретарем ООН.

Однак, крім різних ідіотських заяв про його уявну реальність, було і декілька моментів, які ми не можемо пропустити у заявах російського диктатора.

Цей злочинець взяв на себе нахабство стверджувати, що Росія захищає систему ООН, а от "інші" хочуть її розвалити. Це той самий політик, для якого будь-яка резолюція ООН - просто пшик.

Гріш ціна такому Генеральному секретареві і такому Статуту.

Але далі було ще гірше. "Російська Федерація почала спеціальну воєнну операцію відповідно до статуту ООН", - заявив Путін.

Звісно, наразі у нас ще немає всіх обставин, і повного відео цього спілкування теж. Але. Якщо після цієї фрази Генеральний секретар ООН не встав і не вийшов із зустрічі, або хоча б не зупинив цей словесний нонсенс, не зупинив цю відверту криваву брехню, то при всій дипломатичності та всіх формальностях варто сказати: "Гріш ціна такому Генеральному секретареві і такому Статуту". І якщо це системотворча організація, то гріш ціна такій системі.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"