false

Народні депутати України закликали Європейську та американську владу негайно застосувати санкції до екс-депутата Держдуми РФ (партія "Єдина Росія") Магомеда Гаджиєва.

Серед підписантів звернення - Олексій Гончаренко, Ахтем Чийгоз, Софія Федина, Михайло Бондар, Микола Величкович, Ірина Констанкевич, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Ірина Фріз. 

За численними повідомленнями ЗМІ, Гаджиєв, під час перебування членом команди Путіна, ініціював низку антиукраїнських законів, а пізніше фінансував бойовиків Донбасу.  За інформацією з відкритих джерел, разом з родиною Гаджієв покинув Росію і намагається осісти за кордоном, уникаючи міжнародних санкцій.  Допомогу в цьому питанні йому надають, зокрема, громадяни ЄС і США. На це не раз звертали увагу як національні ЗМІ, так і міжнародні.

Відео дня

Враховуючи ці та інші обставини, українські парламентарі звернулися до спікера Палати представників США Кевіна Маккарті та голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн з розслідування допомоги, яку Гаджієв міг отримати від громадян ЄС і США, щоб уникнути санкцій, а також нелегітимні пропозиції отримати громадянство ЄС.

У зверненні, зокрема, йдеться, що, згідно з повідомленнями ЗМІ, напередодні Різдва Магомед Гаджиєв відпочивав у Франції на розкішному курорті в супроводі європейця, який стверджував, що допомагає йому уникнути європейських санкцій.  Більш того, ці та інші особи, за даними ЗМІ, можуть допомагати йому домовитися про громадянство однієї з країн ЄС.

Народні депутати вважають неприпустимим, що відомий військовий злочинець може вільно подорожувати до ЄС та США.

"Пан Гаджієв багато років перебуває під санкціями України.  Його цивільна дружина Олена Авдєєва, яка володіє його активами в США, і син Магомедрасул Гаджиєв, який є його ключовим бізнес-партнером, були внесені до списку санкцій України 10 березня 2023 року", - йдеться у зверненні.

Крім розслідування допомоги Гаджиєву, українські парламентарі просять американську та європейську владу негайно застосувати санкції щодо бізнесмена-втікача.

"Поки цього не буде зроблено, "гаджиєви" всього світу будуть вірити, що вони можуть продовжувати скоювати злочини проти України і залишатися безкарними", резюмують народні депутати.