Порошенко не прийшов на допит \ фото УНІАН

П’ятий президент України, нині народний депутат Петро Порошенко не з’явився на допит у «справі Медведчука - Козака».

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки.

Порошенка викликали у якості свідка у кримінальному проваджені за підозрою народних депутатів від партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 КК України.

Відео дня

Зазначається, що слідчі СБУ викликали екс-президента на допит з метою «всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження».

фото СБУ

«Зважаючи на те, що народний депутат України Петро Порошенко не з’явився на допит, його викликають на нього повторно. Дата повторного допиту - 31 травня 2021 року», - йдеться у повідомленні.

Під повідомлення є фото повістки про виклик Порошенка.

ОНОВЛЕНО. Адвокат Ігор Головань заявив, що Порошенко не з’явився на допит до СБУ через те, що його не проінформували у передбаченому законом порядку.

За його словами, п’ятого президента і депутата Ради викликали не шляхом вручення повістки, а публікаціями на сайті.

«Та ще й зазначаючи у тексті «інтернет-повістки» телефон для зв’язку, який не працює. Биту годину намагаюся  «знайти кінці» і зв’язатися зі слідчими. Я зв’яжуся, наполегливо попрошу дотримуватися закону», – написав юрист у Facebook.

Тим часом, вранці 27 травня, на сторінці Петра Порошенка у Facebook з'явилось кілька фото з залізниці з підписом: «Попереду важлива і довгоочікувана подорож. Вгадайте, куди ми сьогодні прямуємо?». На що депутатка партії «Європейська солідарність» Софія Федина припустила, що екс-президент вирушив з Іриною Геращенко на Схід.

Справа Медведчука - Козака

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру депутатам від "ОПЗЖ" Медведчуку і Тарасу Козаку в державній зраді і в замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. Їм оголошено підозру за трьома епізодами: незаконна передача РФ газового родовища; надання російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю (про секретний військовий підрозділ ЗСУ); проведення підривної діяльності проти України - підготовка мережі російського впливу в Україні під назвою "Промінь".

12 травня Медведчуку вручили підозру за ст. 111 і 438 Кримінального кодексу - державна зрада і порушення законів і звичаїв війни. Козак перебуває за межами України.

13 травня суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета та іншими процесуальними обов'язками, хоча обвинувачення наполягало на застосуванні до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн 930 грн.

20 травня Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання Козака.

21 травня Київський апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом.