Мілош Земан не поділяє побоювання щодо можливої ​​агресії Росії проти Києва / фото REUTERS

Президент Чехії Мілош Земан, відомий своїм прихильним ставленням до Росії і її президента Володимира Путіна, висловився проти відправки до України військових НАТО.

В ефірі CNN Prima NEWS чеський президент назвав це недоцільним, оскільки Україна не є членом Альянсу.

"Україна не є частиною НАТО, тому відправку військовослужбовців туди вважаю недоцільною", - сказав Земан.

Відео дня

Також він зазначив, що не поділяє побоювання щодо можливої ​​агресії Росії проти Києва й додав, що через Україну немає причин переміщувати війська до східних кордонів Північноатлантичного альянсу.

Також Земан вважає, що "росіяни не божевільні", і напад на Україну для них принесе набагато більші втрати у вигляді різних санкцій, а єдина вигода буде лише в тому, що вони дадуть "військове попередження Україні".

Читайте такожКулеба затролив президента Чехії за порівняння штурму Капітолія з Євромайданом

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у себе в Twitter наголосив, що заяви Земана не зможуть зіпсувати відносини Києва і Праги.

"Чергова спроба президента Земана завдати шкоди українсько-чеським відносинам завершиться черговою невдачею", - наголосив Кулеба.

Він додав, що з нетерпінням очікує на візит до України міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського.

"Він представляє відповідальний уряд, який розуміє, яку небезпеку для Чехії та Європи загалом становить агресія РФ проти України", - написав Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не планує направляти військових до України у випадку російського вторгнення. "Україна не є членом НАТО, тож стовідсотково, що правило про колективну оборону при нападі на країну-члена Альянсу розповсюджується лише на держави, що входять в НАТО, а не ті, що є близькими партнерами блоку", - зазначив Столтенберг.

Він додав, що Альянс допомагає Україні протистояти російській агресії, модернізуючи системи оборони, а країни-члени НАТО надають оборонне озброєння.

Вас також можуть зацікавити новини: