Росія заплямувала ООН своїми численним вето - заступник постпреда США / фото REUTERS

США засудили численні вето Росії в Раді Безпеки ООН, заявивши, що вони "надзвичайно стурбовані тим, що Росія зловживає своїм правом вето протягом останнього десятиліття".

Як повідомляє CNN, Річард Міллс-молодший, заступник постпреда США в ООН, назвав історію вето Росії "довгим і ганебним списком":

"Вето не було задумано як карт-бланш для безкарності постійних членів Радбезу. Це не призначалося для автоматичного захисту від відповідальності навічно. Росія принизила роль і репутацію Ради Безпеки ООН... і заплямувала ООН в цілому", - сказав він. 

Відео дня

За словами Міллса, Росія наклала вето на резолюції про притягнення до відповідальності в Сирії, в тому числі резолюції, які продовжили б мандат механізму спільного розслідування щодо хімічної зброї. 

А також резолюцію про передачу ситуації в Сирії в Міжнародний кримінальний суд, резолюцію, яка заснувала б кримінальний трибунал за фактом збиття рейсу MH 17 над Україною. 

РФ також ветувала резолюцію, пов'язану зі спробою Росії незаконно анексувати Крим, і резолюцію Ради Безпеки, яка засуджувала агресію проти України, яка постановляла вивести всі російські війська від міжнародно визнаних кордонів України і що застосування сили має бути припинено.

Як писав УНІАН, Україна неодноразово заявляла про необхідність позбавити Росію права вето в Радбезі ООН. 

Також у міжнародному співтоваристві вже багато років ведуться дискусії про виключення застосування права вето на явні випадки геноциду та інших тяжких злочинів проти людства. 

Раніше президент України Володимир Зеленський, виступаючи в Радбезі ООН, розповів про звірства РФ і закликав примусити агресора до миру або саморозпуститися.

Зеленський зазначив, що якщо в ООН не готові до закриття, то повинні діяти негайно, адже потрібно негайно повертати сили Статуту ООН, реформувати систему ООН, щоб право вето не було правом смерті, примушувати агресора до миру.

Вас також можуть зацікавити новини: