Обвинуваченим у цій справі був колишній голова Запорізької ОДА / Фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд закрив першу справу за недостовірне декларування.

Як повідомляє прес-служба ВАКС, обвинуваченим у цій справі був колишній голова Запорізької обласної державної адміністрації.

"Справу було закрито з огляду на те, що кількома днями раніше, 27 жовтня, Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

У суді нагадали, що на момент ухвалення КСУ вказаного рішення у ВАКС перебувало 17 кримінальних проваджень за ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

Читайте такожУ "Слузі народу" розповіли, чи підтримають законопроект Зеленського про КСУ

Скандальне рішення КСУ: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону № 4288, яким пропонується припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".