У вівторок, 9 листопада, прокурори Офісу генпрокурора та слідчі ДБР повідомили про зміну підозр та нові підозри 9 членам організованої злочинної групи екс-президента України, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані силою.

Минулої п’ятниці про нову підозру також повідомлено самому екс-президентові Віктору Януковичу. Про це у Facebook повідомляє генпрокурор Ірина Венедіктова.

Серед підозрюваних - колишні міністр внутрішніх справ, керівник ГУМВС України в м. Києві, їхні заступники, командир столичного полку міліції особливого призначення "Беркут", командувач внутрішніх військ МВС України, міністр оборони України, голова Служби безпеки України та його заступник. Наразі розслідувано причетність цих осіб вже до 1019 епізодів, йдеться про найкривавіші дні Революції Гідності з 18 по 20 лютого 2014 року.

Відео дня

Читайте такожУ Києві запалили Промені гідності на честь Героїв Небесної Сотні (фото, відео)Так, справи стосуються перевищення правоохоронцями влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, завдання умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту.

"Їхньою метою було незаконне перешкоджання акціям протесту у центрі Києва, а результатом – масові жертви серед мітингувальників, в тому числі, протиправне заподіяння смерті 67 особам. Всього від таких дій підозрюваних постраждали 887 цивільних осіб та 132 працівники правоохоронних органів", - розповіла Венедіктова.

​Йдеться про події 18-20 лютого 2014 року - від застосування фізичної сили, розгону акцій до застосування вогнепальної зброї проти майданівців, розстрілу мітингувальників. Так, 20 лютого було вбито 48 беззбройних активістів "чорною ротою" київського "Беркуту".

"Ці злочини досліджуються у так званій "материнській" справі Майдану, фініш розслідування якої – наша ключова мета на цей рік", - підсумувала керівник Офісу генпрокурора.