Суд ЄС скасував заморозку активів Януковича/фото УНІАН

Генеральний суд Європейського Союзу анулював заморозку коштів колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича. Рішення стосується санкцій, які втратили чинність.

Про це повідомляє прес-служба суду ЄС.

"Суд загальної юрисдикції анулює акти Ради від 2019 року, що продовжують заходи щодо заморожування коштів, накладені на колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Причиною такого рішення стало те, що судові органи України не забезпечили право обвинувачених на ефективний захист.

Пізніше глава зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано в ході брифінгу заявив, що скасували санкції, які втратили чинність, а обмеження, продовжені в поточному році, діятимуть до 6 березня 2022 року.

"Вони (Януковичі, - ред.) залишаються під дією обмежувальних заходів на підставі нормативно-правового акта, схваленого в березні цього 2021 року", - підсумував Стано.

Санкції ЄС проти чиновників часів Януковича

6 березня 2014 року ЄС ввів санкції у вигляді заморожування активів проти екс-президента Віктора Януковича та чиновників часів його президентства за зловживання державними фінансами та порушення прав людини.

У 2020 році ЄС вирішив зняти санкції з екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, санкції зняли, тому що українські правоохоронні органи не продемонстрували відчутний прогрес у розслідуваннях справ оточення Януковича.

23 лютого Європейський Союз скасував санкції ще проти двох соратників колишнього президента України Віктора Януковича.