ТКГ - Кравчук назвав остаточну умову проведення виборів на Донбасі: треба робити певні кроки / фото УНІАН

Голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук уточнив, що мається на увазі під ухваленням закону про вибори на Донбасі.

Читайте такожКулеба розповів, чого саме "досягла" Росія за роки війни на Донбасі

Про це він розповів в короткому інтерв’ю виданню Апостроф.

Відео дня

Кравчук наполягає, що вибори у східних регіонах можуть відбутися тільки за умови, якщо Київ подбає про безпекові питання.

«Те, що українські вибори за українським законом можуть відбутися на цій території тільки тоді, коли там буде українська влада. Бо навіщо нам віддавати комусь український закон, щоб вони проводили неукраїнські вибори? Це просто абсурд», – пояснив думку член Тристоронньої контактної групи.

Він наголосив, що прописані пункти повинні показати Росії та всьому світу, що Україна не проти законної влади на цих територіях, але саме української.

Кравчук запропонував Росії «піти назустріч», якщо вона хоче легітимного розвитку цих територій.

«Це велика робота і має бути велика підтримка Заходу. Щоб вони теж тиснули на Росію, аби вона діяла адекватно. Бо вона робить вигляд, що вона там не присутня, а ми самі можемо домовлятися. Ми домовились би давно, аби не заважала нам Росія», – відповів він.

Кравчук уточнив, що Кремль зараз всіляко блокує перемовини у ТКГ, шантажуючи виборами в ОРДЛО.

«Є пряма залежність. Але навіть у цих умовах треба намагатися робити певні кроки», – підсумував український делегат в ТКГ.

16 вересня відбулося чергове засідання ТКГ. Про що домовилися:

  • Обговорили питання підготовки до чергового етапу звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх». Українська сторона наполягла, що українці «повинні бути звільнені негайно і без будь-яких політичних умов».
  • Всю відповідальність на місцеві вибори на Донбасі українська сторона в ТКГ переклала на парламент.
  • Кравчук зазначив, що українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості, а також поважає роботу ОБСЄ і СММ в Україні.