Засідання ТКГ можуть перенести до іншої країни / УНІАН

Перший президент України, керівник вітчизняної делегації на переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук допускає зміну місця зустрічей ТКГ через ситуацію в Білорусі.

Про це він сказав в інтерв'ю Українському радіо.

"Я думаю, це питання білоруський народ вирішить без нас. Ми не можемо втручатися в їх внутрішні справи. Білорусь участі в тристоронній групі не бере. Якщо раптом не буде такої можливості проводити там зустрічі, то ми тоді і будемо шукати інше місце. Спочатку були не Мінські Угоди. Спочатку була Женева. Можна взяти зовсім нейтральну державу, та ж Швеція. Можемо їх попросити. Це – можливо", - уточнив він.

Відео дня

Читайте такожПротести в Мінську: у Зеленського заявили, що вимагатимуть від Білорусі звільнення затриманих українців

Говорячи про протести в Білорусі, Кравчук пояснив, що не може давати оцінки, оскільки зараз є посадовою особою. Україна, за його словами, не має втручатися у ці справи.

"Якщо буде потрібна допомога, то вона буде через звернення, і Україна повинна її надати. Поки що, такого звернення немає. Україна має прийняти будь-якого президента, будь-яку раду, які створені в іншій державі. Україна в цьому участі не приймала і поважає будь-який вибір, поважає народ", - сказав перший президент.

Протести у Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менше 2% - Анна Канопацька (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тисяч учасників акцій в ніч на 10 серпня, понад 2000 осіб в ніч на 11 серпня і понад 1000 - в третю ніч акцій в різних містах країни.