фото УНІАН /  Кузьмін Олександр

13 жовтня 2021 Верховний Суд України визнав незаконними і скасував результати конкурсу до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти – організації, яка займається акредитацією та оцінкою освітніх програм закладів вищої освіти. Підставою для задоволення позову стало порушення процедури конкурсу, проведеного ще у 2018 році.  

Позивач у цій справі Андрєєв Микита зазначає: "оскільки конкурс з обрання нового складу Національного агентства вже на фінальному етапі, немає ризику невидачі дипломів магістрам у січні 2022 року, чим постійно маніпулюють деякі колишні члени НАЗЯВО".

У парламенті тим часом зареєстровано законопроект 6197, яким пропонується зупинити зазначений конкурс, оголосити його заново, натомість призначити тимчасовий склад Національного агентства без конкурсної процедури. У пояснювальній записці до законопроекту депутати-автори зазначають, що "прийняття запропонованого законопроєкту дозволить усунити наслідки, що виникли внаслідок рішення викладеного в постанові Касаційного адміністративного суду".

Відео дня

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України розкритикувало законопроект, зазначивши у своєму висновку наступне: "за змістом викладеної пропозиції незрозуміло у який спосіб, за яких процедур буде сформовано тимчасовий склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, адже чинне законодавство не регулює це питання, а відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

Освітяни, які є учасниками групи у фейсбук "Новини вищої освіти", припускають, що парламент таким чином хоче забезпечити призначення у тимчасовий склад Національного агентства тих самих членів, призначення яких раніше було визнано Верховним Судом протиправним. На підтвердження своїх припущень посилаються на першу версію цього законопроекту, яку було розміщено у цій же спільноті, де було зазначено, що "Кабінет Міністрів має право затвердити тимчасовий склад НАЗЯВО з числа осіб, які останніми здійснювали повноваження членів".

Зазначимо, що серед співавторів законопроекту є голова Комітету з питань науки, освіти та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Законопроект вже погоджено профільним комітетом парламенту, його розгляд у сесійному залі планується на наступному тижні.