Угорщина торгується щодо питання допомоги Україні / фото ua.depositphotos.com

Угорщина може зняти вето на пакет допомоги від Євросоюзу Україні в розмірі 50 млрд євро за умови, що фінансування буде переглядатися щороку.

Як йдеться у публікації Politico, яке посилається на власні джерела у дипломатичних колах ЄС, Будапешт заявив, що може зняти вето за умови, що Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Як зазначає видання, така лазівка дозволить угорському прем’єр-міністру Віктору Орбану блокувати фінансування України щороку, а для розблокуванння виторговувати собі від Брюсселя якісь вигоди.

У матеріалі йдеться, що Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС і направила відповідний документ до Ради ЄС, де головує Бельгія.

Відео дня

За словами джерела, знайомого з ходом переговорів, згідно з угорською пропозицією, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 млрд євро у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 млрд євро.

Деякі європейські дипломати скептично ставляться до подібної пропозиції попри зміну риторики Угорщини, яка раніше виступала категорично проти виділення грошей Києву у будь-якому вигляді. Вони підкреслили, що така пропозиція від Угорщини не спроможна  забезпечити передбачуваності в питання допомоги для України.

"Семирічний бюджет ЄС – це багаторічна структура, ми не можемо робити це з року в рік", – прокоментував один із дипломатів.

Питання фінансування України з боку Євросоюзу буде обговорюватися наступної середи на зустрічі послів країн-членів ЄС.

Позиція Угорщини щодо допомоги Україні

На останньому саміті Євросоюзу Угорщина ветувала рішення про виділення фінансової допомоги Україні. Тоді в Естонії та Бельгії висловили переконання, що ЄС вдасться надати допомогу Україні у 2024 році. 

За даними Financial Times, в ЄС вже готують резервний план для виділення нової допомоги Україні на суму до 20 млрд євро. А в Німеччині наприкінці 2023 року запевнили, що Україна отримає допомогу в розмірі 50 млрд євро від Євросоюзу, незважаючи на позицію Угорщини.

Вас також можуть зацікавити новини: