Керівник Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова розповіла про другу за рік зустріч на найвищому рівні для обговорення заходів щодо збереження санкцій ЄС щодо колишніх українських високопосадовців та їхнього оточення.

Як написала Венедіктова у Facebook, на зустрічі були присутні віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, керівництво МВС, Нацполіції, Державного бюро розслідувань, НАБУ та САП.

"Результат координації наших дій на попередній міжвідомчій нараді – прогрес у розслідуванні проваджень, що стосуються підсанкційних осіб", - наголосила генпрокурор.

Відео дня

Читайте такожУ суді пояснили, чому скасували заочний арешт екс-міністра часів ЯнуковичаТак, упродовж 2021 року одному із фігурантів змінено підозру, задоволено 3 клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (заочно), скеровано 9 запитів у межах міжнародного співробітництва, а також накладено арешт на 4 банківських рахунки колишнього топ-посадовця. Крім того, судами задоволено 5 клопотань про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування і ще одне таке клопотання перебуває на розгляді.

"Ми в постійній комунікації із Європейською службою зовнішньої діяльності, з метою збереження застосованих ними санкцій. Цьогоріч на її адресу 4 рази надіслано інформацію щодо стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо осіб, до яких застосовано санкції ЄС. Загалом це понад 1300 аркушів документів", - розповіла Венедіктова.

Нагадується, що у 2014 році Європейським Союзом було застосовано санкції щодо 22 осіб. Після щорічних переглядів залишаються чинними санкції щодо 7 осіб.

"Наразі щодо них українськими правоохоронними органами здійснюється досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях, 8 з яких розслідуються ДБР, 7 – НАБУ, 3 – Нацполіцією, 2 – СБУ. Багато із них зупинені через розшук підозрюваних, в інших збір доказів триває, є справи на фінальній стадії слідства, а також на стадії ознайомлення сторін із матеріалами розслідування, від швидкості якого залежить час передачі їх до суду. Надважливі для збереження санкцій саме вироки", - наголосила керівник Офісу генпрокурора.

Крім того, ОГПУ зосередив увагу на розшуку майна, коштів та інших активів, які можуть бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації.

Зазначається, що у кримінальних провадженнях щодо екс-високопосадовців, у тому числі й тих, санкції відносно яких Європейським Союзом скасовано, накладено арешт на значну кількість активів в Україні, Швейцарській Конфедерації, Князівстві Ліхтенштейн та Латвійській Республіці. Зокрема на понад 119 млн дол. США, понад 74 млн швейцарських франків та 172 млн грн грошових коштів, корпоративні права на 776 млн грн, 36 об’єктів нерухомості, історико-культурні цінності тощо.