Прокуратура передає справу про вбивство Гандзюк до суду / facebook.com/uakateryna

Офіс генерального прокурора передає справу про вбивство активістки Катерини Гандзюк до суду.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник генпрокурора Олексій Симоненко.

За його словами, слідство встановило кінцевого замовника цього злочину, ним є голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Відео дня

"Ретельний аналіз зв’язків фігурантів цього злочину, вивчення їхніх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину, і розслідуванням встановлено, що це - діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер. Наразі Мангер та Олексій Левін мають статус підозрюваних за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу, тобто обгрунтовано підозрюються в організації вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення, що спричинило смерть потерпілої. За вказані дії передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років”, - сказав заступник генпрокурора.

За словами Симоненка, зібраних доказів достатньо для складення обвинувального акту і передачі до суду.

Сьогодні прокурори оголосили про це Мангеру та Левіну, якого нещодавно екстрадували до України, а також іншим фігурантам провадження.

Після цього на брифінгу було продемонстроване відео, де Мангеру та Левіну заявляють про завершення досудового розслідування та відкривають матеріали досудового слідства.

Симоненко нагадав, що Мангеру обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 1 млн 150 тис. грн, а Левін утримується у слідчому ізоляторі.

Читайте такожСБУ закінчила розслідування справи Гандзюк і назвала замовників її вбивства

Як повідомляв УНІАН, Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер і Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

У січні 2020 року в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна до 2 квітня.

25 березня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.