фото segodnya.ua

Конфлікт навколо найбільшої газовидобувної компанії "Нафтогазвидобування" докотився до керівництва  "Слуги народу" і офісу президента. Втручання в нього влади може поставити під загрозу рейтинг президента Зеленського, який будується в тому числі на повній відсутності корупційних звинувачень на його адресу.

Таку думку висловив головний редактор РБК-Україна Сергій Щербина в матеріалі "Стара історія. Як конфлікт навколо "Нафтогазвидобування" може відбитися на владі Зеленського".

"Президентство Зеленського - це вже четверте президентство, при якому розвивається драма найбільшого приватного газовидобувника країни. Гриміли революції і почалася війна, але при кожній владі в тій чи іншій формі спливає одна і та ж історія – розбирання акціонерів "Нафтогазвидобування", - пише Щербина.  

Відео дня

За словами Щербини, також при кожній владі перебували і впливові, які бажали взяти участь у конфлікті.

"Кожного разу починаються кримінальні справи, гучні обшуки і підозри, брифінги і героїчні доповіді про розкриття стародавніх злочинів. Але закінчується все появою самозваних "медіаторів", що пропонують за сирітську часточку вирішити питання, зайти до "першого", пояснити і передати команду. Результат - шлейф корупційних звинувачень. Хоча б тому, що в Україні ніхто і ніколи не повірить в участь політичних персон у вирішенні бізнесового конфлікту "за просто так", - пояснює Щербина.

Цього разу один з учасників конфлікту - володар депутатського мандата "Слуги народу" Олег Семінський, який використовує свій статус для отримання або 150 мільйонів доларів, або 10% акцій"Нафтогазвидобування".

"За словами акціонера компанії, Семінський нібито знайшов спільну мову з лідером фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією. У розмовах навколо чергового скандалу, пов'язаного з "Нафтогазвидобуванням", зайшла мова про бажання учасників заходу доповісти питання президенту Володимиру Зеленському", - пише Щербина.

Автор також висловив думку, що спроба Семінського використовувати партійну приналежність з метою заручитися підтримкою президента може негативно відбитися на репутації самої влади. 

"Однією з найголовніших складових безумовного успіху (Зеленського), переконаний, є відсутність корупційних звинувачень, у всякому разі, щодо особисто президента. Грубо кажучи, в суспільній свідомості - це перший президент, який не краде. Проблема в тому, що це – дуже крихкий матеріал. Одним необережним рухом можна зарізати всі політичні досягнення в одну мить. Особливо, коли ці необережні рухи відбуваються таким гострим інструментом, як конфлікт навколо "Нафтогазвидобування", - резюмує Щербина.