Напередодні ввечері лідери ЄС погодилися розпочати переговори про членство України / фото REUTERS

Україна вкрай потребує фінансової, військової та політичної підтримки західних союзників. Щодо останнього ЄС досяг успіху. Що стосується фінансової допомоги, то вона не змогла одержати підтримку "в критичний момент, коли подальша допомога США висить на волосині". Про це пише Financial Times.

Видання нагадує, що напередодні ввечері лідери ЄС погодилися розпочати переговори про членство України разом із Молдовою після того, як проросійський прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився накласти вето на цей крок. Це була перемога Києва, але також і ЄС, який показав, що "може мислити та діяти стратегічно, коли ставки високі".

"Процес приєднання допоможе закріпити реформи для підйому економіки та запобігання корупції. Перш за все, це дає українцям світло в кінці тунелю. Після року військового розчарування це політична перемога президента Володимира Зеленського та психологічна перемога його народу", - йдеться у матеріалі.

Відео дня

Водночас автори вважають, що "зелене світло" на переговори про вступ України – це лише початок довгого шляху з багатьма підводними каменями. Адже аргументи щодо вартості розширення та щодо внутрішніх реформ, необхідних для спрощення процесу прийняття рішень, можуть поставити в глухий кут її повноправне членство.

"Але неможливість зробити цей крок стала б жахливим ударом по стратегічних амбіціях ЄС, які починаються з забезпечення безпеки свого сусідства. ... ЄС доведеться зробити набагато більше, щоб допомогти Україні в наступні місяці та роки. Якщо подальшої військової та фінансової допомоги США не буде, ЄС, Великобританія та інші союзники повинні будуть втрутитися, навіть якщо небагато лідерів захочуть це визнати. Це перевірить європейську рішучість набагато більше, ніж переговори про розширення, але вони є принаймні вирішальним проявом солідарності", - зазначає видання.

Відносини України з ЄС - останні новини

Напередодні Європейська Рада дозволила розпочати переговори про вступ України до ЄС. Рішення було ухвалене за відсутності у залі прем'єра Угорщини Віктора Орбана. Це дозволило уникнути вето.

Щоправда, згодом Орбан ветував виділення €50 млрд Україні від ЄС. Водночас перший заступник голови профільного комітету ВРУ Ярослав Железняк розповів про "план Б" країн ЄС щодо обходу вето Угорщини.

Вас також можуть зацікавити новини: