17 липня Зеленський своїм указом усунув Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ / фото facebook.com/SecurSerUkraine

Президент України Володимир Зеленський призначив першого заступника голови Служби безпеки України Василя Малюка тимчасово виконуючим обов'язки голови СБУ.

Відповідний указ президента №504/2022 опубліковано на сайті глави держави.

"Першому заступнику голови Служби безпеки України Малюку Василю Васильовичу тимчасово виконувати обов'язки голови Служби безпеки України", - йдеться у тексті указу.

Відео дня

Цей указ датовано 18 липня.

Хто такий Василь Малюк та що про нього відомо

Василю Малюку 39 років, він народився на Житомирщині. З 2001 року він служить в органах державної безпеки. За час служби в регіональних управліннях СБУ обіймав посади від оперуповноваженого до заступника начальника управління — начальника відділу з боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

У 2005 році Малюк Національну академію Служби безпеки України. З січня по березень 2020 року він обіймав посаду першого заступника начальника Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ. Після цього його призначили начальником ГУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ, на цій посаді він працював до 26 липня 2021 року.

16 лютого 2022 року Малюка призначили заступником Міністра внутрішніх справ, а 3 березня він став першим заступником голови Служби безпеки України.

Чому Зеленський відсторонив генпрокурора Венедіктову та голову СБУ Баканова

Як повідомляв УНІАН, 16 липня стало відомо про затримання екс-начальника управління СБУ в Криму. Його взяли під варту за підозрою в держзраді.

17 липня Зеленський своїми указами усунув Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ, а також відсторонив Ірину Венедіктову від посади генерального прокурора.

Згодом він пояснив свої рішення. Як зазначив президент, на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності правоохоронців. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти України. Глава держави заявив, що великий обсяг злочинів проти нацбезпеки і зв’язків представників силових структур із спецслужбами РФ ставить серйозні питання до керівників цих двох органів.

Радник Офісу президента Андрій Смирнов  також зазначив, що генпрокурора Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова не звільнили, а тимчасово відсторонили для проведення розслідування.