Інавгурація Зеленського відбулася 20 травня 2019 року / УНІАН

Сьогодні виповнюється рік з того моменту, як на посаду президента України вступив Володимир Зеленський. 20 травня 2019 року у Верховній Раді він проголосив присягу, після чого пішки вирушив до будівлі своєї Адміністрації, яку пізніше перейменував в Офіс.

УНІАН вирішив нагадати, що саме вдалося і не вдалося здійснити новому президенту за рік перебування на посаді.

Реформи в Раді

Одним з перших рішень президента став розпуск парламенту, про який він оголосив прямо під час інавгураційної промови. Нову Верховну Раду українці обирали після нетривалої виборчої кампанії. В ній президентська партія отримала більшість і самостійно сформувала монокоаліцію.

Відео дня
Рада ухвалила не один президентський закон / УНІАН

Це дало можливість проведення через Раду важливих голосувань, у тому числі і за ті питання, які обіцяв Зеленський під час виборчої кампанії. Так, 3 вересня 2019 року була скасована депутатська недоторканність. Рішення підтримали 373 парламентарі. Кілька місяців тому Рада попередньо схвалила скорочення кількості депутатів до 300.

Активізація переговорів щодо Донбасу

Одним зі своїх головних пріоритетів Зеленський-президент називає припинення бойових дій на Донбасі. Підкреслює, що це може статися політико-дипломатичним шляхом. Для цього Зеленському вдалося реанімувати "нормандський" формат - переговори щодо врегулювання ситуації на сході між Україною, Німеччиною, Францією та Росією. У грудні в Парижі відбулася зустріч "нормандської четвірки", яка відновила переговорний процес. Там же відбулася перша і поки єдина зустріч Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним.

Нормандська зустріч / REUTERS

Обмін полоненими з бойовиками і РФ

Наслідком прямого діалогу з Путіним стали зрушення у питанні звільнення українців, які незаконно утримуються на окупованому Донбасі, в анексованому Криму та Росії. Вже 7 вересня до України повернулися 35 осіб, які утримувалися в РФ: 24 моряки, затриманих в Керченській протоці, та 11 політв'язнів. Натомість Росії були передані 35 осіб, які були затримані або засуджені на території України.

Також за останні місяці були проведені два великих обміни полоненими з бойовиками угруповань "ЛДНР" на Донбасі. В ході них Україні вдалося повернути десятки своїх громадян, натомість влада була змушена віддати в ОРДЛО низку неоднозначних персон, що було критично сприйнято багатьма українцями.

"Зашквари" в партії і кадрові проблеми в Кабміні

З урахуванням того, що Зеленському вдалося провести у парламент значну фракцію (понад 250 нардепів), це вплинуло на кількість скандалів, з якими довелося зіткнутися "Слузі народу". Наприклад, по одному з округів в Раду потрапив Роман Іванісов, раніше нібито засуджений за зґвалтування. Ще одним "зашкваром", як охрестили журналісти скандали в СН, стала листування нардепа Богдана Яременка. 30 жовтня журналісти одного з інтернет-видань сфотографували, як Яременко під час роботи в сесійній залі листувався на сайті знайомств, зокрема домовлявся про зустріч з дівчиною. Ця ситуація коштувала нардепу посади глави комітету Ради з зовнішньої політики.

У "Слуги народу" бували скандали / УНІАН

При Зеленському в Україні двічі встиг помінятися прем'єр-міністр. До кінця серпня урядом керував Володимир Гройсман, призначений ще за попередньої влади. Пізніше його замінив Олексій Гончарук, а на початку березня уряд очолив Денис Шмигаль. Відповідно, змінювалися в Україні за цей час і міністри. Єдиний, кому вдається зберігати посаду останні шість років, - це глава МВС Арсен Аваков.

Ринок землі

Запровадження в Україні ринку землі було однією з обіцянок президентської команди на виборах. Ухвалити відповідний закон парламенту вдалося не відразу зважаючи на активні дискусії серед депутатів, у тому числі правлячої фракції. У другому читанні проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року, був прийнятий зовсім недавно - 31 березня.

28 квітня документ було підписано Зеленським. "Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців", - заявив тоді президент.

Прес-марафон для журналістів

Новий формат прес-конференції президента. Зеленському вдалося внести новизну в спілкуванні глави держави з журналістами. Попри те, що його перша прес-конференція відбулася майже через п'ять місяців з моменту інавгурації, багатьом вона точно запам'яталася надовго. Перш за все - своєю тривалістю. Велике спілкування Зеленського та представників ЗМІ відбулося 10 жовтня в столичному Kyiv Food Market і тривало з ранку до пізньої ночі. Загальна тривалість заходу - 14 годин.

Володимир Зеленський / REUTERS

Друга велика прес-конференція Зеленського відбудеться вже сьогодні - початок о 10:30.

Авіакатастрофа в Ірані та поїздка до Оману

У січні в Ірані сталася трагічна авіакатастрофа українського літака, що належав МАУ. Тоді загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу (громадяни України). На той момент багатьох здивувало відсутність оперативної реакції з боку президента - як виявилося згодом, на це були причини. Зеленський перебував в Омані. За інформацією журналістів - у приватній поїздці, за даними ОП - з робочим візитом. Тоді навіть публікувалися фото з офіційних зустрічей президента з місцевими чиновниками. Тим не менш, в Україну він повернувся не відразу, що викликало об'єктивну критику в його політичних опонентів.

Досягнення Зеленського за версією "Слуги народу"

У провладній партії до річниці з моменту його обрання підготували свою добірку успіхів Зеленського, розповівши, про що Україна дізналася за його президентства. Виділили 12 пунктів:

  • Ввести ринок землі - можливо.
  • Міністр - не святий, якщо він не справляється - може покинути пост навіть за місяць.
  • Монобільшість не означає диктатуру - як було б у Росії.
  • Полонені можуть повернутися навіть з Мордору.
  • Депутатська недоторканність - не повірите! - знімається.
  • Щоб відправити у відставку генпрокурора, не потрібно чекати наступного президента або дзвінка з Вашингтона.
  • Прем'єра можуть насварити за високі зарплати чиновників.
  • Президент може давати прес-конференцію 14 годин, до останнього питання.
  • Міністр може добровільно піти на карантин, тільки щоб заспокоїти людей.
  • Держава може оплатити десятки літаків, щоб повернути додому громадян, які застрягли за кордоном.
  • Президентська партія може добровільно відмовитися від державного фінансування.
  • Під час пандемії президент може звертатися до людей частіше, ніж мер вашого міста.

Інавгурація Зеленського - повне відео