Зеленський розповів, про що говорив із Шольцем

Президент України Володимир Зеленський розповів, про що говорив із федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччина Олафом Шольцем.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив у своїй заяві за результатами зустрічі з Шольцем.

Зеленський наголосив, що Німеччина є важливим партнером України у підтримці її євроінтеграційних прагнень.

Відео дня

За його словами, країни налаштовані поглиблювати співробітництво в усіх сферах.

"…Питання безпекових викликів і мирного процесу було головною темою наших перемовин. Саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє архітектури європейської безпеки, частиною якої є наша держава. Ми говорили про ключові підходи до цього дуже важливого процесу, про необхідність закладання в цю архітектуру конкретних юридичних гарантій, здатних захистити Україну", - зазначив президент.

Він повідомив, що Україна та Німеччина поділяють спільне бачення про те, що ескалація на українсько-російському кордоні становить безпрецедентний виклик для Європи та світу.

На думку Зеленського, позиція партнерів, а також конкретні дії для підтримки України, зміцнення стійкості та обороноздатності є виграшними для усього регіону та Євросоюзу в цілому.

"Я вкотре повторю, що Україна - надійний союзник та справжній форпост демократії в регіоні. Без України створення дієвої архітектури безпеки в Європі є неможливим. Тому сьогодні у час безпрецедентних викликів надзвичайно важлива посилена підтримка України з боку наших партнерів, підтримка безпекова, економічна, енергетична. Саме про це ми сьогодні з паном Шольцем і говорили", - сказав він.

Глава держави розповів, що федеральний канцлер наголосив на повній підтримці Німеччиною суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, на готовності підтримки України та спільної роботи у рамках Кримської платформи для припинення тимчасової окупації Криму.

За його словами, лідери держав також обговорили останні кроки у рамках мирного врегулювання війни на Донбасі.

"Важливо, що ми з паном Шольцем поділяємо спільне бачення щодо мирного відходу. Ми очікуємо, що найближчим часом вдасться провести наступні переговори та домовитися про саміт лідерів нормандської четвірки", - додав він.

Зеленський також нагадав, що завтра Шольц відвідає з візитом Москву, де представлятиме не лише німецьку позицію, а й "об'єднану позицію усієї трансатлантичної спільноти, пріоритетом для якої є незалежність, суверенітет та територіальна цілісність України".

"Для нас дійсно важливо, що перед тим, як їхати в Росію керівник німецького уряду провів перемовини в Києві. Ми цінуємо цей прояв солідарності. Повторюся: безпека України - це безпека Європи… Тільки спільними зусиллями ми зможемо знайти шляхи захисту нашого спільного дому", - наголосив президент.

Він також зазначив, що обговорив із Шольцем питання запровадження комплексного пакету санкцій проти ймовірної агресії.

"Моя позиція чітка, вона відома - найбільш дієвим підходом у стримуванні агресії є застосування превентивних сигналів", - вчергове заявив Зеленський.

За його словами, перемовини ще не завершені та продовжаться сьогодні.

Як повідомляв УНІАН, у понеділок, 14 лютого, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув до України, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Наступного дня, 15 лютого, німецький канцлер попрямує до Москви на переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Очільник ОПУ також очікує, що у Шольца "будуть результативні перемовини в Москві".

Перед візитом у Київ Шольц заявив, що Німеччина очікує від Росії термінових ознак деескалації й попереджає про серйозні наслідки у випадку подальшої військової агресії проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: