Томати стають кориснішими після варіння / фото ua.depositphotos.com

Користь овочів і фруктів в сирому вигляді відома всім, але деякі продукти стають ще корисніше після варіння, тушкування або запікання. Висока температура розкриває їх корисні якості і підвищує поживну цінність. 6 таких продуктів назвав УНІАН.

Помідор

В тушкованих і варених помідорах більше лікопену, який є сильним антиоксидантом і протипухлинним засобом. У термічно оброблених томатах цієї речовини стає більше і вона краще засвоюється. А основні вітаміни, якими багатий помідор, стійкі до тепла.

Буряк

Запечений або відварний буряк не поступається сирому по користі. Корисні вітаміни і мікроелементи в його складі зберігаються після теплової обробки. А флавоноїди і антоціани засвоюються навіть краще.

Відео дня

Часник

Після смаження або тушкування в часнику руйнується вітамін C, проте утворюється алліцин. Це унікальна речовина, яка і має антибактеріальні властивості. Смажений часник - єдине джерело алліцину в природі.

Морква

В приготовленій моркві на 30% більше корисних антиоксидантів, ніж в сирому овочі. Морква, як і помідори, містить лікопін, якого стає більше після термічної обробки. А корисний для зору і захисту від радіації бета-каротин виділяється в моркві тільки після термічної обробки.

Яблуко

Запечені яблука містять трохи менше вітамінів, ніж сирі, але в них набагато більше пектину. Ця речовина захищає клітини від старіння, бореться з раковими клітинами і допомагає виводити токсини з організму. Тому яблука корисно іноді запікати або консервувати, а не тільки їсти їх сирими.

Шпинат

У термічно обробленому шпинаті корисні речовини не тільки не зникають, але навіть легше засвоюються. Ця зелень корисна для травлення і нервової системи. У цьому продукті багато вітаміну B6, який краще засвоюється організмом після приготування шпинату на пару.

Вас також можуть зацікавити новини: