Домашні пиріжки з капустою – одна із найулюбленіших страв у багатьох. Рум’яні та ароматні, вони будуть доречними як за обідом, так і як ситний перекус.
Такі пиріжки можна приготувати, використовуючи найрізноманітніше тісто. Є також варіанти щодо способу приготування. Так, для любителів смаженого будуть до смаку пиріжки з капустою, приготовлені на сковороді. Альтернативний спосіб – це спекти їх у духовці.
Пиріжки з капустою в духовці
Для тіста
- Борошно - 3 ст.
- Дріжджі (сухі) - 2 ч. л.
- Маргарин - 200 г
- Яйце куряче - 1 шт.
- Цукор - 1 ст. л.
- Сіль - 0,5 ч. л.
Для начинки
- Капуста білокачанна - 0,5 середнього качана
- Молоко - 0,5 ст.
- Масло вершкове - 2 ст. л.
- Олія - 2 ст. л.
- Сіль, перець чорний - за смаком
- Яйце куряче - 5 шт.
Просіяне борошно змішати з дріжджами. Додати маргарин кімнатної температури шматочками й розтерти руками на однорідну крихту.
Яйце з цукром збити у склянці, додати сіль і долити воду доверху. Частинами влити у борошняну суміш. Перемішуючи рукою, замісити м'яке еластичне тісто, загорнути його в плівку і прибрати в морозильник на 30 хвилин.
Капусту нашаткувати. Розтопити у сковороді масло, викласти капусту й на сильному вогні обсмажити її впродовж 6-8 хвилин, посолити, поперчити, влити молоко і тушкувати капусту ще 5-7 хвилин. Остудити. Додати нарізані кубиками яйця й перемішати.
Готове тісто розрізати на шматочки, розкачати на кульки. Покласти начинку й защипнути краї.
Викласти пиріжки на деко й відправити на розстоювання тіста на 20-25 хвилин. Потім змастити пиріжки збитим яйцем і випікати при температурі 200°С приблизно 20-25 хвилин, поки не зарум'яниться.
Смажені пиріжки з капустою
Для тіста
- Борошно - 3 ст.
- Кефір (або інший кисломолочний продукт) - 1 ст.
- Яйце - 1 шт.
- Маргарин - 50 г
- Сіль - 0,5 ч.л.
- Цукор - 1 ч.л.
- Сода - 0,5 ч.л.
Для начинки
- Капуста
- Цибуля
- Морква
- Томатна паста чи томатний сік
Для смаження
- Олія
У велику миску насипати борошно, зробити в ньому поглиблення. Додати туди яйце, налити кефір і маргарин, попередньо розтоплений і охолоджений. Розмішати спочатку ложкою, потім місити руками.
Читайте такожСалат з огірків на зиму: рецепти смачної закуски
Соду можна погасити в оцті, а можна в кефірі.
Капусту для начинки тушкувати з цибулею, морквою, томатним соком (пастою). Важливо – добре випарити з неї вологу.
Розкачати тісто ковбаскою, порізати й сформувати кульки. На кожну покласти столову ложку капусти, защипнути краї, сформувавши пиріжок.
Смажимо їх на олії, підрум’янивши з двох боків.