Пироги з варенням завжди виходять смачними і просто готуються. Це безпрограшний варіант, якщо хочеться чогось солодкого, а з продуктів є тільки баночка джему. Публікуємо три рецепти, які точно вийдуть із першого разу - на кефірі, на манці та пісочний пиріг із варенням.
Ледачий пиріг із варенням нашвидкуруч із кефіром
Інгредієнти:
- борошно - 250 г;
- яйця - 2 шт.;
- кефір - 200 мл;
- варення - 250 мл;
- цукор - 100 г;
- сода - 1 чайн. л.
Можна готувати пиріг із варенням на кефірі з розпушувачем - замініть соду 3 чайними ложками розпушувача. Варення можна брати будь-яке, але з ягідним десерт буде темнішим.
Яйця збийте з цукром до появи білої піни. Потім влийте кефір і вмішайте варення в тісто. Просійте борошно через дрібне сито. Всипте порціями в тісто і перемішуйте, щоб не було грудочок. З останньою порцією борошна додайте соду (гасити не потрібно).
Розігрійте духовку до 180º. Дно форми діаметром 20 см застеліть пергаментом і влийте тісто. Випікайте пиріг на кефірі з варенням приблизно 40-50 хвилин, поки він не підніметься і не стане золотистим. Готовність перевіряйте шпажкою.
Тертий пиріг із варенням
Інгредієнти:
- борошно - 500 г;
- яйця - 2 шт;
- вершкове масло - 200 г;
- цукор - 180 г;
- варення - 200 г;
- ванілін - щіпка;
- сода - 0,5 чайн. л.;
- оцет - 0,5 чайн. л.
Масло залиште при кімнатній температурі, поки воно не розм'якне. Змішайте з цукром, ваніліном і яйцями. Додайте соду з оцтом. Просійте борошно і додайте в тісто. Ретельно вимісіть тісто, поки воно не стане гладким і перестане липнути.
Розділіть тісто на дві частини (друга трохи менша). На деко для випічки викладіть пергамент і розподіліть тонким шаром меншу частину тіста. Потім намажте варенням. Другу частину тіста скачайте в кулю, натріть на тертці і посипте пиріг зверху.
Готуйте тертий пиріг із варенням у духовці приблизно 25-30 хвилин за 200°.
Пиріг "Три склянки" з варенням
Інгредієнти:
- борошно - 1 склянка;
- манка - 1 склянка;
- цукор - 1 склянка;
- варення - 150 г;
- лимонний сік - 1 стол. л.;
- вершкове масло - 150 г;
- сіль - щіпка;
- розпушувач для тіста - 10 г.
Духовку заздалегідь розігрійте до 180°. Візьміть невисоку форму для випічки та застеліть пергаментом. Змастіть дно та краї вершковим маслом.
Змішайте сухі інгредієнти: манку, просіяне борошно, цукор, сіль і розпушувач. Варення з лимонним соком подрібніть блендером до однорідності.
На дно форми рівномірним шаром висипте 2/3 сухої суміші. Потім влийте варення і посипте залишком суміші. Вершкове масло прямо з холодильника наріжте тонкими пластинами і рівномірно розкладіть по поверхні. Запікайте пиріг 50 хвилин - спочатку 20 хвилин без фольги, потім 30 хвилин із фольгою зверху.