Готуємо сидр вдома - простий рецепт / pexels.com

Напій, отриманий в результаті бродіння яблук, відомий зі стародавніх часів - перші згадки про його вживанні зустрічаються в роботах літописців задовго до нашої ери.

Деякі джерела вказують, що батьківщиною сидру є Німеччина, Франція та Іспанія, але якихось вагомих підтверджень цьому немає.

Сьогодні, 3 червня, вважається Міжнародним днем сидру. Пропонуємо вам приготувати цей прохолодний слабоалкогольний напій самостійно.

Відео дня

Готують сидр з яблук, груш, рідше з айви

Яблучний сидр так і називається - сидр. А ось грушевий носить назву перрі. Набагато рідше сидр виробляють з айви, це найменш поширений і доступний з них фрукт.

Отримують сидр шляхом бродіння, натуральним способом або з додаванням дріжджів. Натуральне бродіння відбувається в 2-2,5 рази довше, крім того, незначні відхилення в температурному режимі можуть привести до загнивання і втрати закладеного матеріалу. 

Тому пропонуємо вам зробити яблучний сидр - швидкий рецепт з дріжджами, який не вимагає особливих знань і зусиль.

Яблучний сидр - рецепт простіше простого

Для приготування 3 л напою знадобиться:

  • Яблук - 4 кг.
  • Дріжджів пресованих - 6 г.
  • Цукру - 4 ст. л.

Яблука підійдуть будь-яких сортів, якщо вийде підібрати кислі та солодкі у співвідношенні 1 до 2, буде чудово. Їх потрібно пропустити через соковижималку, тому наріжте шматочки такого розміру, які легко пройдуть в завантажувальний лоток. Отриманий сік можна довести водою до 3 л, якщо він вийшов занадто густий.

У банку з соком потрібно додати 4 ст. л. яблучноъ макухи, розкришені дріжджі і цукор, розмішати. Накрити складеною в кілька шарів марлею, бинтом або тканиною, яка буде добре пропускати повітря, і поставити в темне місце на добу. 

Потім потрібно натягнути і закріпити на шийці банки гумову рукавичку. Закріпити її можна канцелярською гумкою, обв'язати ниткою, стрічкою або бинтом. Головне, щоб рукавичку не зривало в процесі бродіння. В рукавичці обов'язково зробіть прокол голкою.

Рукавичка за 2-3 дні повинна надутися, потім здутися і впасти. Після цього банку потрібно закрити і поставити на 2-3 тижні в темне місце.

Після цього процідити і вживати в охолодженому вигляді, оптимальна температура - 7-10 градусів. Зберігається такий сидр в холодильнику до місяця.

Це цікаво: існує думка, що цей напій з яблук, що перебродили, винайшов король франків Карл Великий. Цей фактично перший європейський імператор об'єднав пів континенту в VIII-IX столітті. Одного разу він нібито сів на цілий мішок перестиглих яблук, розчавив їх, і вийшов сидр. Враховуючи, що особистість ця - легендарна, видається, що і історія ця - легенда. І справді, де б король міг сісти на мішок яблук.

А ще 3 червня відзначається Міжнародний день сомельє.

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати найсмачніший компот з винограду - щоб не пропадали дрібні і кислі ягоди.

Вас также могут заинтересовать новости: