Окрошка – легка й освіжаюча страва. Особливо доречною вона буде влітку в спекотну погоду, адже окрошка надає не лише відчуття свіжості, а й водночас є ситною стравою. Цей холодний суп можна сміливо назвати однією із найпопулярніших страв упродовж багатьох років. Існує чимало способів приготувати окрошку.
Рецепт окрошки нехитрий: в цей холодний суп додають улюблене м'ясо або ковбасу і сезонні овочі. Потім продукти заливаються квасом, кефіром або мінералкою. Простота приготування і легкий смак забезпечили окрошка народну любов.
Ми також розповідали, яка окрошка виходить найсмачніша.
Окрошка класична: рецепт
- Картопля – 4-5 шт.
- яйця – 5 шт.
- редиска – 8-10 шт.
- свіжі огірки – 2-3 шт.
- варена або копчена ковбаса – 300 г
- пучок кропу
- пучок зеленої цибулі
- сіль за смаком
- сметана або майонез – за смаком
- квас – за смаком (приблизно 1-1,5 л)
Відварити картоплю та яйця, остудити й почистити. Нарізати картоплю, яйця, редис, огірки та ковбасу кубиками. Подрібнити зелень. Змішати всі інгредієнти й посолити. Викласти все у миску, залити квасом і посипати зеленню. На стіл подавати зі сметаною.
Освіжаюча окрошка на кефірі
- Картопля – 2 шт.
- огірки – 2 шт.
- яйця – 2 шт.
- варена шинка – 300 г
- редиска – 5-6 шт.
- цибуля зелена – 1 пучок
- гілочка кропу
- гілочка кінзи
- кефір для заправки
- сіль
Заздалегідь приготуйте фігурний лід. 1 гілочку кропу вимийте і відокремте листочки. В спеціальні форми для льоду розкладіть по 1 листку, акуратно влийте питну смачну воду і покладіть формочку в морозилку до повного застигання льоду.
Картоплю відваріть у мундирі. Дайте охолонути, почистіть і дрібно наріжте, після чого покладіть у холодильник. Аби спробувати новий смак окрошки на кефірі, молоду картоплю в мундирі можна подавати до холодної окрошки гарячою, не додаючи її до решти інгредієнтів.
Огірки наріжте дрібними кубиками й відправте у холодильник.
Зелену цибулю дрібно наріжте і розітріть у ступці з сіллю, потім відставте вбік.
Яйця зварити й дрібно нарізати (можна також всі білки дрібно нарізати, а жовтки розтерти з гірчицею).
Редис дрібно наріжте і відправте теж у холодильник.
Дрібно наріжте решту зелені. Викладіть усі підготовлені інгредієнти – разом з нарізаною невеликими кубиками шинкою – у велику миску або супницю. Додайте всю зелень, включаючи настояну зелену цибулю (тільки злийте сік) і перемішайте. Скуштуйте і за необхідності посоліть.
Додайте кефір. Перемішайте окрошку, розлийте по тарілках. Дістаньте лід з формочок і покладіть у кожну тарілку по 2-3 шматочки. Окрошку відразу подавайте. Смачного!
Окрошка на сироватці: як готувати
- Варена ковбаса – 250 г
- яйця – 5 шт.
- картопля – 5 шт.
- редис – 200 г
- сироватка – 2 л
- огірки – 2 шт.
- сметана на смак
- кефір – 0,5 л
- мінеральна вода з газом – 300 мл
- зелень за смаком
Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка – як приготувати
Картоплю відварюємо у мундирі, яйця варимо круто. Остуджуємо і нарізаємо кубиками. Також нарізаємо кубиками ковбасу та огірок, а редис – брусочками. Шаткуємо зелень (цибуля, петрушка, кріп).
Нарізані інгредієнти складаємо в каструлю і заправляємо сметаною, додаємо сироватку, кефір та мінеральну воду з газом. Солимо, перчимо й заправляємо зеленню. Перемішуємо і ставимо на деякий час у холодильник.
Залежно від смаку і кислоти можна додати в окрошку лимонну кислоту на кінчику ножа та гірчицю.