Окрошка класична – рецепт / фото: ua.depositphotos.com

Окрошка – легка й освіжаюча страва. Особливо доречною вона буде влітку в спекотну погоду, адже окрошка надає не лише відчуття свіжості, а й водночас є ситною стравою. Цей холодний суп можна сміливо назвати однією із найпопулярніших страв упродовж багатьох років. Існує чимало способів приготувати окрошку.

Рецепт окрошки нехитрий: в цей холодний суп додають улюблене м'ясо або ковбасу і сезонні овочі. Потім продукти заливаються квасом, кефіром або мінералкою. Простота приготування і легкий смак забезпечили окрошка народну любов.

Окрошка класична: рецепт

  • Картопля – 4-5 шт.
  • яйця – 5 шт.
  • редиска – 8-10 шт.
  • свіжі огірки – 2-3 шт.
  • варена або копчена ковбаса – 300 г
  • пучок кропу
  • пучок зеленої цибулі
  • сіль за смаком
  • сметана або майонез – за смаком
  • квас – за смаком (приблизно 1-1,5 л)

Відварити картоплю та яйця, остудити й почистити. Нарізати картоплю, яйця, редис, огірки та ковбасу кубиками. Подрібнити зелень. Змішати всі інгредієнти й посолити. Викласти все у миску, залити квасом і посипати зеленню. На стіл подавати зі сметаною.

Освіжаюча окрошка на кефірі

  • Картопля – 2 шт.
  • огірки – 2 шт.
  • яйця – 2 шт.
  • варена шинка – 300 г
  • редиска – 5-6 шт.
  • цибуля зелена – 1 пучок
  • гілочка кропу
  • гілочка кінзи
  • кефір для заправки
  • сіль

Заздалегідь приготуйте фігурний лід. 1 гілочку кропу вимийте і відокремте листочки. В спеціальні форми для льоду розкладіть по 1 листку, акуратно влийте питну смачну воду і покладіть формочку в морозилку до повного застигання льоду.

Картоплю відваріть у мундирі. Дайте охолонути, почистіть і дрібно наріжте, після чого покладіть у холодильник. Аби спробувати новий смак окрошки на кефірі, молоду картоплю в мундирі можна подавати до холодної окрошки гарячою, не додаючи її до решти інгредієнтів.

Окрошка – як приготувати на кефірі / фото: bzh.life

Огірки наріжте дрібними кубиками й відправте у холодильник.

Зелену цибулю дрібно наріжте і розітріть у ступці з сіллю, потім відставте вбік.

Яйця зварити й дрібно нарізати (можна також всі білки дрібно нарізати, а жовтки розтерти з гірчицею).

Редис дрібно наріжте і відправте теж у холодильник.

Дрібно наріжте решту зелені. Викладіть усі підготовлені інгредієнти – разом з нарізаною невеликими кубиками шинкою – у велику миску або супницю. Додайте всю зелень, включаючи настояну зелену цибулю (тільки злийте сік) і перемішайте. Скуштуйте і за необхідності посоліть.

Додайте кефір. Перемішайте окрошку, розлийте по тарілках. Дістаньте лід з формочок і покладіть у кожну тарілку по 2-3 шматочки. Окрошку відразу подавайте. Смачного!

Окрошка на сироватці: як готувати

  • Варена ковбаса – 250 г
  • яйця – 5 шт.
  • картопля – 5 шт.
  • редис – 200 г
  • сироватка – 2 л
  • огірки – 2 шт.
  • сметана на смак
  • кефір – 0,5 л
  • мінеральна вода з газом – 300 мл
  • зелень за смаком

Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка – як приготувати

Картоплю відварюємо у мундирі, яйця варимо круто. Остуджуємо і нарізаємо кубиками. Також нарізаємо кубиками ковбасу та огірок, а редис – брусочками. Шаткуємо зелень (цибуля, петрушка, кріп).

Нарізані інгредієнти складаємо в каструлю і заправляємо сметаною, додаємо сироватку, кефір та мінеральну воду з газом. Солимо, перчимо й заправляємо зеленню. Перемішуємо і ставимо на деякий час у холодильник.

Залежно від смаку і кислоти можна додати в окрошку лимонну кислоту на кінчику ножа та гірчицю.