Крашанки на Великдень - як фарбувати яйця / фото ua.depositphotos.com

Наближається найголовніше православне свято – Великдень, або Світле Христове Воскресіння. Цьогоріч святкування випало на 2 травня.

Однією із традицій свята є фарбування великодніх яєць. Існує багато способів, як зробити яскраві та барвисті крашанки. Деякі з них є доволі простими й доступними.

Правила фарбування яєць

Перш ніж варити яйця слід їх якийсь час потримати за кімнатної температури. Тоді під час нагрівання їх у гарячій воді не буде різкого перепаду температури й шкаралупа залишиться цілою.

Відео дня

Читайте такожНайкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобуАби вони набули красивого і рівномірного кольору, яйця потрібно промити та знежирити. Промити можна за допомогою мила, а потім протерти спиртом для знежирення.

Варити яйця краще з додаванням солі (приблизно 1 столова ложка). Так шкаралупа точно не лопне.

Щоб фарба краще трималася, не зайвим буде додати у воду 1 столову ложку оцту (9%).

Також крашанки треба обсушити й натерти рослинною олією, після чого ретельно відполірувати їх сухою бавовняною ганчіркою. Тоді вони вийдуть яскравими й глянсовими.

Фарбування яєць у цибулевому лушпинні

Це найпопулярніший і найвідоміший спосіб фарбування яєць на Великдень. Пофарбовані таким чином яйця можуть вийти рудуватими, червоними, темно-коричневими, бордовими – залежно від насиченості відвару та часу варіння.

Цибульне лушпиння промити, помістити в каструлю й залити холодною водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 30-40 хвилин.

Вимкнувши вогонь, слід накрити каструлю кришкою та залишити лушпиння настоюватися приблизно на 1 годину.

Потім процідити відвар й посолити. Помістити в нього яйця і варити 7-10 хвилин.

Мармурове фарбування в цибулинні й зеленці

Лушпиння цибулі потрібно нарізати якомога дрібніше. Якщо є лушпиння різного кольору, то це дасть найкращий "мармуровий" ефект.

Сирі яйця змочити водою й рясно покрити лушпинням. Можна обваляти їх або нанести вручну. Кожне яйце разом із лушпинням, рівномірно розподіленим по шкаралупі, щільно обмотати марлею або капроном, зав'язати кінці нитками.

Як пофарбувати яйця на Великдень / фото ua.depositphotos.com

У каструлю з водою, додати столову ложку солі й вилити флакончик зеленки. Помістити яйця з лушпинням у каструлю (вони повинні бути повністю сховані під водою).

Варити яйця до готовності. Потім промити під струменем холодної води, прибрати марлю й знову промити.

Візерункове фарбування яєць

Для надання святковим крашанкам візерунків і малюнків використовуються різноманітні рослини та підручні матеріали.

Щоб отримати смужки, яйця потрібно обернути білими нитками або канцелярськими гумками. Якщо змочити яйця у воді, обваляти в рисі й щільно обернути марлею або капроном – вийдуть крашанки з крапочками.

Для красивих візерунків можна також взяти гілочки петрушки і кропу, мереживо, пластир.

За такої техніки фарбування слід узяти заздалегідь підготовлені яйця і нанести на них листя, квіти, мереживо, якщо вони загинаються по краях, то можна обдати їх окропом.

Яйця на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Зафіксувавши листочок на яйці, треба акуратно помістити його в капрон або марлю. Аби листочок не з'їхав, капрон повинен бути щільно зафіксований гумкою або ниткою.

Помістити яйця в ємність із розведеним харчовим барвником або у відвар із цибулевого лушпиння й варити, залежності від бажаної інтенсивності кольору. Потім дістати, остудити в холодній воді. Зняти капрон і обмити водою.

Інші натуральні барвники

Пофарбувати яйця на Великдень можна не тільки в цибулинні або штучних барвниках. Є багато нешкідливих й оригінальних барвників, зокрема:

жовті яйця можна отримати за допомогою куркуми, цедри лимона або квітів календули;

помаранчеві – відвар ромашки або цедра апельсина;

зелені – шпинат + кропива або березове листя;

бежеві або коричневі – шкаралупа волоського горіха або мелена кава;

рожеві яйця – журавлинний або буряковий сік;

бордові яйця – тертий буряк;

сині яйця – чай "Каркаде" або червонокачанна капуста + оцет.

Вас також може зацікавити: