
У нас тут якраз у розпалі сезон огірків і помідорів. Улюблені овочі українців можна купити за цілком доступною ціною і практично будь-якої якості: щоб і огірочок хрустів, і помідорчик так і бризкав солодким соком.
Ось тільки багатьом не дає спокою поєднання огірків і помідорів в одній страві, чи корисно їсти помідори разом із огірками: існує думка, що свіжі огірки і помідори в одній страві – це мало не прямий шлях до гастриту або, як мінімум, до розладу шлунка.
Можна або не можна змішувати огірки і помідори: які ризики для організму це несе і в чому користь огірків і помідорів – УНІАН з'ясував у кваліфікованих експертів зі здорового харчування. Заодно ми підготували для своїх читачів оригінальний рецепт із огірків і помідорів, який ви швидше за все ніколи не готували і не пробували навіть у ресторанах.
Сполучуваність огірків і помідорів - правда і міфи
"Чи можна змішувати огірки та помідори? Це дуже поширений міф. Наука давно спростувала твердження, у яких говорилося про доцільність роздільного харчування і несумісність деяких продуктів харчування. Раніше вважалося, що в огірку є певний фермент, який руйнує вітамін С, що є в помідорі. Але ця інформація є неактуальною і в сфері уже доказової, сучасної медицини, яка підтверджена дослідженнями, цю теорію спростували", – пояснила в коментарі УНІАН експерт з харчування, сімейний лікар Марія Гунькало.
Вона пояснила, що можна спокійно їсти салат з огірків і помідорів, змішувати їх.
"Загалом будь-які фрукти й овочі можна їсти у комбінації, немає ніяких заборон щодо їхньої несумісності. Тому що у будь-якому випадку, коля ця їжа потрапляє у шлунок, чи далі проходить у тонкий кишечник, вона розчіпляється, взаємодіє і продукти все рівно змішуються", - уточнила лікар.
Також Гунькало прокоментувала ще одну теорію, що нібито огірки - це лужний продукт, а помідори – кислий: за її словами, це теж неправда.
"Бо у шлунку є шлункова кислота і нею все нейтралізується. І теорія про олужнення організму – це теж сфера міфології, вона неактуальна. Повторюся, всі фрукти й овочі можна комбінувати. І навпаки: у світі вже проводиться дослідження, що у різних країнах від 80-90% людей вживає набагато менше овочів, ніж потрібно. Тому навпаки закликаю людей більше пробувати, міксувати та їсти різних овочів та фруктів", - резюмувала експерт.
Підтримала позицію своєї колеги й експерт зі здорового харчування, фудкоуч Ірина Шеремета:
"Огірки та помідори можна їсти в одному салаті. Помідори не варто вживати тільки у тому випадку, коли є алергія, і це призначив лікар на певний період часу. Загалом якщо є якісь загострення шлунково-кишкового тракту, то за призначенням лікаря не можна їсти свіжі овочі певний час. Якщо ж ви почуваєтеся добре і немає проблем зі здоров’ям, то харчуйтеся на здоров’ячко і поєднуйте улюблені овочі".
Оладки зі смаком піци

Дуже смачний і порівняно низькокалорійний (усього 128 ккал на сто грам) рецепт з огірків і помідорів – це оладки зі смаком піци. Це і ситно, і швидко готується, і фігурі не шкодить.
Вам знадобиться:
- м'який сир – 150 г;
- твердий сир – 40 г;
- шинка – 50 г;
- одне яйце;
- кукурудзяне борошно або крохмаль – 30 г (це дві столові ложки);
- по одному маленькому помідору і солоному огірку;
- половина болгарського перцю;
- зелень (наприклад, кріп);
- сіль і спеції – за смаком
Як готувати:
- Вмішати в м'який сир борошно та яйце.
- Нарізати квадратиками і додати до тіста овочі та шинку.
- Натерти на дрібній тертці або просто дрібно нарізати сир, а також порубати зелень.
- Все гарненько перемішати.
- Добре розігріти сковороду, змастити її маслом (можна оливковою, можна рослинною) та випікати оладки з двох сторін. Це просто божественно смачно – спробуйте!
Читайте також: