
Минтай – доступна морська риба практично без дрібних кісток. За своїм складом вона належить до дієтичних страв. Після запікання в духовці така риба виходить смачною, ситною та поживною.
Минтай, запечений у фользі в духовці
- Минтай - 400 г
- Вершкове масло - 50 г
- Сіль - 0,5 десерт. л.
- Перець чорний мелений - 25 ч. л.
- Спеції сухі - за смаком
Минтай перед приготування розморозити, залишивши у воді за кімнатної температури. Рибу можна готувати цілою або порізати на шматочки – за бажанням.
Читайте такожНеймовірно смачні вергуни: як приготувати хрусткі й пишні смаколикиУвімкнути розігріватися духовку до 190°С. Розморожену рибу помити проточною холодною водою. Відрізати у риби плавники і хвіст, випатрати й зняти чорні плівки. Якщо риба з головою, то за бажанням її можна відрізати. Взяти фольгу, викласти на неї минтай.
Сухі спеції, сіль та чорний мелений перець змішати й натерти ними рибу з усіх боків. Вершкове масло порізати на маленькі шматочки і викласти рівномірно на кожну рибу.
Минтай загорнути фольгою, відправити форму з рибою у попередньо розігріту духовку на 15-25 хвилин. Час приготування буде варіюватися, залежно від потужності духовки та розміру обраної риби. Аби отримати рум’яну рибу, через 15-20 хвилин розгорнути фольгу й запікати так її ще 5 хвилин відкритої в духовці.
Рибу можна подавати прямо у фользі, а можна витягти її з фольги й викласти на блюдо. Перед подачею минтай можна посипати рубаною свіжою зеленню кропу.
Запечений минтай у сметанному соусі
- Минтай (тушка) - 750 г
- Ріпчаста цибуля - 230 г
- Майонез - 120 г
- Сметана (10-15%) - 120 г
- Гірчиця - 1,5 ч. л.
- Сир - 90 г
- Рослинна олія - для змащування форми
Нарізати філе минтая на порційні шматочки. Посолити, поперчити, скропити соком лимона й акуратно перемішати.

Цибулю нарізати півкільцями і викласти у форму, злегка змащену олією.
Для соусу змішати майонез, сметану та гірчицю.
Кожен шматочок минтая вмочити у соус і викласти у форму. Решту соусу вилити на рибу та покласти її в холодильник на 60 хвилин для маринування.
Відправити форму в заздалегідь розігріту до 200°С духовку й запікати впродовж 15 хвилин. Потім посипати сиром, натертим на великій тертці. Знову покласти минтая в духовку на 7-10 хвилин.
Минтай з овочами в духовці
- Минтай - 2 шт. (філе розморожене)
- Помідор - 2 шт.
- Перець болгарський - 2 шт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Часник - 3 зубчики
- Сіль - за смаком
- Перець - за смаком
- Приправа - за смаком
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Паприка червона - 1 ч. л.
Помити та почистити всі овочі. Нарізати помідори, перець і цибулю великими шматочками.
Читайте такожСоковита шинка зі свинини: як приготувати апетитну закускуСкласти овочі на деко. Посолити і поперчити, додати приправу за смаком. Зверху полити оливковою олією. Запікати їх у розігрітій духовці до готовності. При цьому постійно перемішувати і стежити за овочами.
Зробити надрізи з одного боку кожного шматка філе. Натерти рибу сумішшю солі, перцю та паприки. Покласти одне філе на інше, щоб краще просочилися спеціями.
Викласти зверху на запечені овочі філе минтая і відправити у духовку на 5 хвилин. Потім перевернути філе й повернути в духовку ще на 2-3 хвилини.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Апетитні домашні рогалики: як приготувати смачні ласощі на сметані
- Соковита й ароматна буженина: як смачно запекти свинину в духовці
- Смачний та наваристий капусняк: як приготувати апетитну страву
- Ніжна й ароматна куряча грудинка: як смачно приготувати м’ясо в духовці
- Запашний пиріг із грибами: як приготувати апетитну домашню випічку