Часникові стрілки можна приготувати різними способами / фото pixabay.com

Стрілки часнику - це не лише "індикатор" стиглості овочу (коли стрілка з нерозкритим квітковим бутоном повністю випрямляється, його можна викопувати), а й корисний продукт.

Крім того, радимо приготувати дуже різноманітні страви з часникових стрілок, наприклад, побалувати себе "екзотикою" - замаринувати по грузинському рецептом чи зробити рослини по-корейськи.

Ось яка користь від стрілок часнику

Варто зазначити, що найбільш корисні продукти, які пройшли найменше стадій обробки.

Відео дня

Так чим же стрілки корисні: 

  • покращують склад крові;
  • нормалізують артеріальний тиск;
  • можуть позитивно впливати на людей, які страждають атеросклерозом (хронічне захворювання артерій);
  • покращують травлення;
  • можуть знищувати паразитів, які "облаштувалися" у кишківнику.

Якщо ви хочете, щоб у вас вдома був такий корисний продукт у сирому вигляді, тоді просто заморозьте його.

Чи можна заморозити стрілки часнику

Так, їх можна відправити у морозилку на зиму, але обов'язково необхідно правильно підготувати до заморожування. Спочатку вимийте їх холодною водою, розкладіть і почекайте, поки рідина повністю випарується.

Потім наріжте стрілки смужками довжиною 2 чи 3 см. Кінчик з квітковим бутоном вам не знадобиться - його можна просто викинути. Нарізані стрілки покладіть в сухий і чистий пакет, акуратно скрутіть його і покладіть у морозильну камеру.

На зиму можна приготувати екзотичні мариновані стрілки.

Як приготувати часникові стрілки по-грузинськи

Рецепт дуже простий, для його втілення у життя не доведеться дуже сильно морочитися.

Щоб зробити таку консервацію, візьміть:

  • 1 кілограм часникових стрілок;
  • 2 літри води;
  • 4 столові ложки солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 столову ложку оцту;
  • зерна коріандру;
  • чорний перець горошком;
  • лавровий лист;
  • часник.

Вимиті часникові стрілки, нарізані довжиною 5 см, покладіть в уже простерилізовані банки. Потім влийте окріп, накрийте кришкою і почекайте, поки рідина охолоне.

Візьміть каструлю, вилийте в неї воду, додайте цукор, оцет і сіль і кілька хвилин проваріть. Цим маринадом залийте стрілки і потім в кожну банку покладіть по 5-6 зерняток коріандру, чорного перцю горошком, по одному лавровому листу і по 1 зубчику часнику.

Банки закатайте, переверніть, закутайте й почекайте, поки вони повністю охолонуть. Потім перенесіть їх у темне місце.

Незвичайні смаколики можна приготувати як зі свіжих, так і з заморожених стрілок. Якщо вам хочеться екзотики прямо зараз, а не взимку - зробіть буквально за кілька хвилин корейську страву.

Як готуються часникові стрілки по-корейськи

Зробити таку незвичайну страву можна приблизно за 10 хвилин, але доведеться виконати чимало дій. Тільки не лякайтеся - насправді все просто.

Візьміть такі інгредієнти:

  • близько 400 г стрілок;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 1 столова ложка оцту (6%);
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка паприки;
  • 1 столова ложка сушеного гострого перцю;
  • 3-5 г перцю чилі;
  • 20 г цибулі порей;
  • 7 столових ложок олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • сіль, кунжут - на ваш смак.

Стрілки наріжте довжиною приблизно 5 см. Також поріжте цибулю порей навскіс, а перець чилі - дрібними півкільцями. Сушений гострий перець залийте окропом, перемішайте і залиште запарюватися.

Наберіть воду в каструлю, в яку помістяться всі стрілки, і закип'ятіть. У киплячу воду всипте сіль, покладіть рослини, варіть близько 5 хвилин, а потім відкиньте на друшляк і почекайте, поки вся зайва рідина стече.

Після цього перекладіть стрілки в глибоку миску, влийте оцет, соєвий соус, додайте паприку, запарений гострий перець, мед, перець чилі, цибулю порей, доведену до кипіння олію і все дуже ретельно перемішайте. Потім покладіть подрібнений часник і цукор і знову змішайте інгредієнти. Прикрасьте екзотичну страву кунжутом.

Ці рослини також можна дуже смачно приготувати зі звичними для українців інгредієнтами.

Як зробити часникові стрілки з яйцем чи салом

На приготування цих страв у вас багато часу точно не піде.

Візьміть такі інгредієнти:

  • стрілки часнику;
  • олію;
  • вершкове масло;
  • сіль;
  • перець;
  • яйце;
  • зелень.

Вимиті рослини потрібно нарізати довжиною приблизно 1 см. На розігріту сковорідку налийте олію, а потім покладіть вершкове масло і, коли воно розтопиться, викладайте вже просушені стрілки. Все перемішайте, посоліть і поперчіть. Коли стрілки будуть вже майже готові - вбийте яйця, змішайте інгредієнти і доведіть до повної готовності. Прикрасьте готову страву дрібно нарубаною зеленню.

Якщо хочете приготувати страву з салом, тоді з усього переліку зазначених вище інгредієнтів вам не знадобляться яйця і олія, а також вершкове масло.

Візьміть сало, в якому також є трохи м'яса, наріжте досить великими скибочками і підсмажте - воно має віддати трохи жиру. На цьому етапі додайте нарізані стрілки і доведіть все до готовності.

Якщо не хочете смаженого чи не дозволяє здоров'я - тоді стушкуйте рослини.

Як тушкувати часникові стрілки, щоб вдалася смачна страва

На підготовку інгредієнтів і саме приготування піде дуже мало часу.

Вам знадобляться:

  • стрілки часнику;
  • сметана;
  • сіль;
  • паприка.

Трохи відваріть рослини, покладіть на сковороду, залийте сметаною, всипте сіль і паприку й доведіть до готовності.

Якщо ваш часник пішов в стрілку - що робити в першу чергу, щоб отримати щедрий урожай, вже описував УНІАН.

Вас також можуть зацікавити новини: