Стрілки часнику - це не лише "індикатор" стиглості овочу (коли стрілка з нерозкритим квітковим бутоном повністю випрямляється, його можна викопувати), а й корисний продукт.
Крім того, радимо приготувати дуже різноманітні страви з часникових стрілок, наприклад, побалувати себе "екзотикою" - замаринувати по грузинському рецептом чи зробити рослини по-корейськи.
Ось яка користь від стрілок часнику
Варто зазначити, що найбільш корисні продукти, які пройшли найменше стадій обробки.
Так чим же стрілки корисні:
- покращують склад крові;
- нормалізують артеріальний тиск;
- можуть позитивно впливати на людей, які страждають атеросклерозом (хронічне захворювання артерій);
- покращують травлення;
- можуть знищувати паразитів, які "облаштувалися" у кишківнику.
Якщо ви хочете, щоб у вас вдома був такий корисний продукт у сирому вигляді, тоді просто заморозьте його.
Чи можна заморозити стрілки часнику
Так, їх можна відправити у морозилку на зиму, але обов'язково необхідно правильно підготувати до заморожування. Спочатку вимийте їх холодною водою, розкладіть і почекайте, поки рідина повністю випарується.
Потім наріжте стрілки смужками довжиною 2 чи 3 см. Кінчик з квітковим бутоном вам не знадобиться - його можна просто викинути. Нарізані стрілки покладіть в сухий і чистий пакет, акуратно скрутіть його і покладіть у морозильну камеру.
На зиму можна приготувати екзотичні мариновані стрілки.
Як приготувати часникові стрілки по-грузинськи
Рецепт дуже простий, для його втілення у життя не доведеться дуже сильно морочитися.
Щоб зробити таку консервацію, візьміть:
- 1 кілограм часникових стрілок;
- 2 літри води;
- 4 столові ложки солі;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 столову ложку оцту;
- зерна коріандру;
- чорний перець горошком;
- лавровий лист;
- часник.
Вимиті часникові стрілки, нарізані довжиною 5 см, покладіть в уже простерилізовані банки. Потім влийте окріп, накрийте кришкою і почекайте, поки рідина охолоне.
Візьміть каструлю, вилийте в неї воду, додайте цукор, оцет і сіль і кілька хвилин проваріть. Цим маринадом залийте стрілки і потім в кожну банку покладіть по 5-6 зерняток коріандру, чорного перцю горошком, по одному лавровому листу і по 1 зубчику часнику.
Банки закатайте, переверніть, закутайте й почекайте, поки вони повністю охолонуть. Потім перенесіть їх у темне місце.
Незвичайні смаколики можна приготувати як зі свіжих, так і з заморожених стрілок. Якщо вам хочеться екзотики прямо зараз, а не взимку - зробіть буквально за кілька хвилин корейську страву.
Як готуються часникові стрілки по-корейськи
Зробити таку незвичайну страву можна приблизно за 10 хвилин, але доведеться виконати чимало дій. Тільки не лякайтеся - насправді все просто.
Візьміть такі інгредієнти:
- близько 400 г стрілок;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- 1 столова ложка оцту (6%);
- 1 столова ложка меду;
- 1 чайна ложка паприки;
- 1 столова ложка сушеного гострого перцю;
- 3-5 г перцю чилі;
- 20 г цибулі порей;
- 7 столових ложок олії;
- 4 зубчики часнику;
- 1 чайна ложка цукру;
- сіль, кунжут - на ваш смак.
Стрілки наріжте довжиною приблизно 5 см. Також поріжте цибулю порей навскіс, а перець чилі - дрібними півкільцями. Сушений гострий перець залийте окропом, перемішайте і залиште запарюватися.
Наберіть воду в каструлю, в яку помістяться всі стрілки, і закип'ятіть. У киплячу воду всипте сіль, покладіть рослини, варіть близько 5 хвилин, а потім відкиньте на друшляк і почекайте, поки вся зайва рідина стече.
Після цього перекладіть стрілки в глибоку миску, влийте оцет, соєвий соус, додайте паприку, запарений гострий перець, мед, перець чилі, цибулю порей, доведену до кипіння олію і все дуже ретельно перемішайте. Потім покладіть подрібнений часник і цукор і знову змішайте інгредієнти. Прикрасьте екзотичну страву кунжутом.
Ці рослини також можна дуже смачно приготувати зі звичними для українців інгредієнтами.
Як зробити часникові стрілки з яйцем чи салом
На приготування цих страв у вас багато часу точно не піде.
Візьміть такі інгредієнти:
- стрілки часнику;
- олію;
- вершкове масло;
- сіль;
- перець;
- яйце;
- зелень.
Вимиті рослини потрібно нарізати довжиною приблизно 1 см. На розігріту сковорідку налийте олію, а потім покладіть вершкове масло і, коли воно розтопиться, викладайте вже просушені стрілки. Все перемішайте, посоліть і поперчіть. Коли стрілки будуть вже майже готові - вбийте яйця, змішайте інгредієнти і доведіть до повної готовності. Прикрасьте готову страву дрібно нарубаною зеленню.
Якщо хочете приготувати страву з салом, тоді з усього переліку зазначених вище інгредієнтів вам не знадобляться яйця і олія, а також вершкове масло.
Візьміть сало, в якому також є трохи м'яса, наріжте досить великими скибочками і підсмажте - воно має віддати трохи жиру. На цьому етапі додайте нарізані стрілки і доведіть все до готовності.
Якщо не хочете смаженого чи не дозволяє здоров'я - тоді стушкуйте рослини.
Як тушкувати часникові стрілки, щоб вдалася смачна страва
На підготовку інгредієнтів і саме приготування піде дуже мало часу.
Вам знадобляться:
- стрілки часнику;
- сметана;
- сіль;
- паприка.
Трохи відваріть рослини, покладіть на сковороду, залийте сметаною, всипте сіль і паприку й доведіть до готовності.
Якщо ваш часник пішов в стрілку - що робити в першу чергу, щоб отримати щедрий урожай, вже описував УНІАН.