Як смачно законсервувати квасолю / depositphotos.com

Крім того, бобові містять сірку, фосфор, залізо, вітаміни С, Е, К і групи В. Звичайно, в процесі консервації половина з цього переліку зникає, але ми знаємо кілька рецептів, використовуючи які, у вас вийде зберегти корисні властивості квасолі. Раніше ми розповідали про те, як консервувати перець на зиму.

Квасоля в томаті на зиму

  • червона квасоля - 1 стакан;
  • томатна паста - 30 гр;
  • вода - 100 мл;
  • сіль - за смаком.

Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально - на ніч). Промити, залити чистою водою і варити, поки бобові не розм'якнуть. Готовність можна зрозуміти за розміром - квасоля збільшується в діаметрі. Розвести томатну пасту в пропорції 1:3. Залити квасолю томатною сумішшю, посолити і тушкувати 30-40 хвилин. Спробувати на смак, якщо влаштовує - закатати в стерилізовані банки. Накрити теплою тканиною і залишити до охолодження. Таку консервацію можна зберігати в кімнаті.

Спаржева квасоля на зиму

Смачна закуска на зиму / depositphotos.com
  • спаржева квасоля - 500 гр;
  • сіль - 1 ч.л;
  • цукор - 1 ч.л;
  • вода - 500 мл;
  • оцет - 1 ч.л;
  • лавровий лист - 2 шт;
  • запашний перець - 2 шт;
  • часник - 2 зубчики;
  • перець горошком - 4 шт.

Квасолю промити, просушити, нарізати шматочками, які зручно буде розмістити в банку. Взяти металеву ємність, налити в неї води, посолити і поставити ємність на вогонь. Коли вода закипить, покласти квасолю і варити 5 хвилин на середньому вогні. Воду злити, квасолю відкинути на друшляк.

Відео дня

Читайте такожАроматно-соковита тушкована капуста: як приготувати апетитну стравуБанки простерилізувати, на дно покласти спеції, потім укласти стручки (краще вертикально). Взяти каструлю, налити в неї воду, додати цукор і сіль. Закип'ятити, помішуючи ложкою до розчинення сипучих. Влити оцет, після закипання проварити ще пару хвилин, вимкнути.

Маринадом залити квасолю в банку, закатати кришками, накрити теплою тканиною і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці. 

Квасоля на зиму з овочами - рецепт по-корейськи

  • зелена стручкова квасоля - 600 гр;
  • морква - 300 гр;
  • часник - 5 зубчиків;
  • спеції сухі (для моркви по-корейськи) - 20 гр;
  • соняшникова олія - 5 ст.л;
  • цукор - 2 ст.л;
  • сіль - 0.5 ч.л;
  • оцет - 2 ст.л;
  • кріп - 20 гр;
  • кінза - 20 гр.

Квасоля промити і просушити, моркву і часник очистити. Стручки квасолі розрізати на 3-4 частини, скласти в каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала бобові. Каструлю з квасолею поставити на вогонь до закипання. Після цього зменшити вогонь і варити 5 хвилин.

Моркву натерти, кріп і кінзу нарізати, квасолю відкинути на друшляк. З'єднати в мисці квасолю і морквою, посипати спеціями, додати сіль і цукор, влити оцет. Салат перемішати (краще руками), щоб овочі просочилися спеціями. Додати кріп і кінзу, часник видавити через прес. В кінці заправити салат маслом і перемішати.

Накрити салат кришкою і прибрати в холодильник на 40 хвилин. Таке блюдо можна подавати в якості холодної закуски, але можна і законсервувати. Розкласти його по банках, прикрити їх кришками, помістити в каструлю з окропом. Стерилізувати на маленькому вогні 30 хвилин. В кінці закатати кришками.

Квасоля з баклажанами і перцем на зиму

Як замаринувати квасолю з баклажанами / depositphotos.com
  • баклажани - 2 кг;
  • квасоля - 0.5 кг;
  • помідори - 1 кг;
  • часник - 200 гр;
  • морква - 0.5 кг;
  • болгарський перець - 0.5 кг;
  • цибуля ріпчаста - 0.5 кг;
  • рослинна олія - 1 стакан;
  • цукор - 150 гр;
  • сіль - 2 ст.л;
  • оцет - 100 мл.

Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально - на ніч). Болгарський перець промити, видалити насіння і плодоніжки, нарізати кубиками або соломкою. Баклажани помити, нарізати кубиками. Лук почистити, нарізати кільцями або кубиками. Моркву натерти на крупній тертці. 

Помідори разом з часником пропустити через м'ясорубку або блендер. Покласти масу в каструлю, після закипання всипати сіль, цукор і влити олію. Проварити 10 хвилин, потім додати моркву, цибулю, перець і баклажани. Знову варити 30 хвилин. З'єднати квасолю з овочами, варити ще 20 хвилин. Влити оцет, дати суміші закипіти, вимкнути вогонь.

Розкласти масу по стерилізованим банкам, закатати кришками. Накрити теплою тканиною і прибрати в прохолодне місце. 

Вас також може зацікавити: