Експерт з фальсифікації голосів пропонував, зокрема, давати хабар спостерігачам / Новая Газета

У Росії членам виборчих дільниць напередодні виборів проводили «тренінги» з фальсифікації голосів.

Запис одного з інструктажів опинився в розпорядженні Новой Газеты.

За словами співрозмовника, минулого тижня на їхню дільницю прийшов чоловік років 30-ти з голосом «місіонера».  Голова ДВК його не представив. «Місіонер» розповідав, зокрема, як «заважати спостерігачам» та обходити камери відеоспостереження.

Відео дня

«На деяких дільницях по 50, по 70 вкидали в останній момент. А пачка була громіздка, бюлетені були великі, складати доводилось… Тепер такої планки немає, головне – 50% плюс один голос», – пояснив лектор.

Читайте такожКожен п'ятий росіянин готовий брати участь в акціях політичного протесту – опитування

Організувати «заділ» оратор пропонував за допомогою надомного голосування, обираючи найстарших виборців. Є невелика ймовірність, що спостерігачі «бігтимуть перевіряти, голосували чи ні» ці «найстарші», додав він.

Крім того, лектор радив членам комісій телефонувати на неіснуючі номери. Спостерігачі також можуть піти з групою до «надомників». У таких випадках лектор пропонував колегам розділитися на групи. Нехай усі скандалісти підуть з першою, тоді другу можна без вагань відправити хвилин за 20

Якщо надомне голосування розв'язало питання, продовжував оратор, далі можна сидіти спокійно, оскільки «ми свій відсоток зробили». Але «надомників» не має бути забагато, максимум – 10-15%.

«Якщо у нас результат не виконано, ми все робимо на підрахунках. Ми, припустимо, уже знаємо, скільки вкинуто. Або знаємо, що все зроблено вже на надомному голосуванні», – заявив він.

За законом, нагадує чоловік, витягнуті з урни бюлетені комісія повинна спочатку розсортувати за прізвищами кандидатів з «галочкою», а потім підрахувати кількість листів у кожній пачці. Але для «правильних» результатів краще сортувати й рахувати одночасно, наказує оратор.

Це, запевняє він, «не є порушенням закону». Якщо спостерігачі обуряться, їм треба пояснити: мовляв, години-півтори треба чекати сортування.

Один із членів виборчкому повинен доставати із загальної пачки бюлетень і вголос називати прізвище «з галочкою». Інший – підраховувати «галочки».

Таким чином, підсумував оратор, спостерігачі просто фізично не зможуть відстежити, як іде підрахунок, і звірити записи з протоколами результатів. Врешті, до двох годин ночі спостерігачі вже втомляться.

Якщо варіант не спрацьовує, спостерігачів завжди можна підкупити.

«Вони прийшли сюди або ідейні, або за гроші. Ми запитували, скільки коштує їхня зміна. Як правило, 3-4 тисячі рублів. За ці 3-4 тисячі рублів вони повинні відсидіти весь день, брати участь у підбитті підсумків і занести у протокол. Хтось із камерою сидить, інші – за обставинами. Підійдіть до людини й скажіть: слухай, ось я тобі п’ять тищ даю, іди відпочинь, ввечері приходь за протоколами, ми тобі його віддамо», – каже лектор.

У випадку, коли трапляються «ідейні спостерігачі», комісія колегіально ухвалює не задовольняти «всяких незаконних вимог».

Як повідомляв УНІАН, російський президент Володимир Путін наголосив, що заяви президента України Володимира Зеленського про те, що партія Віктора Медведчука «Опозиційна платформа – за життя» отримує закордонне фінансування – це «переслідування опозиції».