Путін і Рахмон / фото REUTERS

У Москві на Красній площі пройшов щорічний військовий парад на честь Дня Перемоги. До президента Росії Володимира Путіна цього року приїхав тільки один іноземний гість - президент Таджикистану Емомалі Рахмон.

Про це повідомляє "Дождь".

Як передає кореспондент УНІАН, на військовому параді Путін оголосив, що «нацистський звір» в Європі перед Другою світовою війною озвучував гасла «русофобії».

«Майже століття відділяє нас від подій, коли в центрі Європи нахабнів і набирав хижу силу жахливий нацистський звір. Все цинічніше звучали гасла расової і національної переваги, антисемітизму і русофобії. З легкістю перекреслювалися угоди, покликані зупинити сповзання до світової війни», - сказав Путін.

Він додав, що історія вимагає робити висновки і винести уроки.

Читайте такожЩось пішло не так: у Росії на репетиції параду до 9 травня спалахнув танк (відео)

«Але, на жаль, багато що з ідеології нацистів, тих, хто був одержимий божевільною теорією про свою винятковість, знову намагаються поставити на озброєння», - вважає російський лідер.

«І не тільки різного ґатунку радикали і угруповання міжнародних терористів. Сьогодні ми бачимо збіговиська недобитих карателів і їхніх послідовників, спроби переписати історію, виправдати зрадників і злочинців, на руках яких кров сотень тисяч мирних людей», - зазначив Путін.

Водночас він заявив, що «Росія послідовно відстоює міжнародне право, при цьому будемо твердо захищати наші (росіян - УНІАН) національні інтереси, забезпечувати безпеку нашого народу».

«Війна принесла стільки нестерпних випробувань, горя і сліз, що забути це неможливо. І немає прощення і виправдання тим, хто знову замишляє агресивні плани», - сказав президент Росії.

При цьому він наголосив, що «Перемогу виборов радянський народ», причому на одинці: «У найважчий час війни, у вирішальних битвах, що визначили результат боротьби з фашизмом, наш народ був один на великотрудному, героїчному і жертовному шляху до Перемоги».

Разом з Путіним за парадом спостерігав президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон. Він став єдиним іноземним гостем.

Красною площею пройшли 37 піших парадних розрахунків. У складі механізованої колони були задіяні понад 190 одиниць техніки. Завершився парад польотом авіації: в небі з'явилися 76 літаків і вертольотів.

Паради до Дня перемоги пройшли, крім Москви, у багатьох російських містах, а також в окупованих Криму, Луганську і Донецьку.

Вас також можуть зацікавити новини: